Laden...

Verkeersovertredingen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Onderwerpen > Verkeersovertredingen

Heeft u een boete of strafbeschikking gekregen voor het overtreden van de verkeersregels? En zijn uw bezwaren hiertegen afgewezen? Of heeft u een transactievoorstel gekregen, waar u niet mee akkoord gaat? Afhankelijk van de opgelegde maatregel kunt u óf de officier van justitie de zaak voorleggen aan de rechter.

Bij zeer ernstige overtredingen moet u direct voor de rechter verschijnen. U kunt een advocaat of andere juridisch adviseur inschakelen. Bij sommige procedures is een advocaat verplicht.

Verkeersovertredingen

Welk bericht heeft u gekregen?

Kies hieronder welke situatie op u van toepassing is.

>Alles uitklappen
 • Een parkeerboete krijgt u als u bijvoorbeeld geen parkeergeld heeft betaald bij een parkeermeter. Een parkeerboete die u per acceptgiro van de gemeente ontvangt, heet een naheffingsaanslag.

  Als u het niet eens bent

  Bent u het niet eens met de naheffingsaanslag van de gemeente? Dan kunt u hiertegen bezwaar maken bij de gemeente. Wijst de gemeente uw bezwaar af? Dan kunt u hiertegen in beroep gaan bij de bestuursrechter. Volg hiervoor de beroepsprocedure belastingen.

 • Heeft u een verkeersboete met bovenaan een M gekregen? Dan is dit een administratieve sanctie, ook wel Mulderbeschikking genoemd. U kunt een Mulderbeschikking krijgen voor lichte verkeersovertredingen die onder de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wet Mulder) vallen. Het kan hierbij gaan om bijvoorbeeld een kleine snelheidsovertreding.

  Als u het niet eens bent

  1. Bent u het niet eens met de Mulderbeschikking? Dan maakt u eerst bezwaar bij de officier van justitie van het Openbaar Ministerie. Dit heet in beroep gaan.
  2. Wijst de officier van justitie uw beroep af? Dan kunt u in beroep gaan bij de kantonrechter door een beroepsprocedure te starten.

   

 • Heeft u een brief met bovenaan de letter T gekregen? Dan is dit een transactievoorstel (cjib.nl) In het transactievoorstel stelt de officier van justitie u voor om bijvoorbeeld een geldboete te betalen voor een verkeersovertreding. U kunt een transactievoorstel krijgen voor verkeersovertredingen die niet onder de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wet Mulder) vallen.

  Als u het niet eens bent

  1. Dan betaalt u het transactievoorstel niet. De officier van justitie leidt hieruit af dat u het voorstel niet accepteert. Hij bepaalt dan of de rechter een uitspraak moet doen over uw zaak. Soms stuurt de officier van justitie nog een tweede transactievoorstel.
  2. Legt de officier van justitie uw zaak voor aan de rechter? Dan ontvangt u een dagvaarding voor de mondelinge behandeling tijdens een zitting.

   

 • Heeft u een brief met bovenaan de letter O gekregen? Dan is dit een strafbeschikking. De officier van justitie kan u een strafbeschikking sturen als een verkeersovertreding niet onder de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wet Mulder) valt.

  Als u het niet eens bent

  1. U kunt binnen 14 dagen uw verzet indienen bij het CVOM (om.nl).
  2. Wijst de officier van justitie uw verzet af? Of krijgt u een gewijzigde strafbeschikking waar u het niet mee eens bent? De officier van justitie kan dan uw zaak voorleggen aan de rechter. U ontvangt een dagvaarding voor de mondelinge behandeling tijdens een zitting.

   

 • De officier van justitie kan besluiten om uw zaak direct voor te leggen aan de rechter. Dit is bijvoorbeeld het geval bij zeer ernstige verkeersovertredingen waarbij lichamelijk letsel is ontstaan of iemand is overleden. U krijgt een dagvaarding toegestuurd voor de mondelinge behandeling tijdens een zitting.

 

Welke rechter behandelt uw zaak? 

Heeft u een dagvaarding ontvangen? Er zijn 3 verschillende strafrechters aan wie de officier van justitie uw zaak kan voorleggen. Op de dagvaarding staat bij welke rechter u moet verschijnen.

 

Kantonrechter

Na een dagvaarding beslist de kantonrechter over verkeersovertredingen waarbij de officier van justitie geen Mulderbeschikking op kan leggen. Bijvoorbeeld:

 • snelheidsovertredingen van meer dan 30 km/u
 • verkeersovertredingen waardoor gevaar op de weg is veroorzaakt, eventueel met schade of licht letsel als gevolg.

Politierechter

Oordeelt over verkeersmisdrijven, zoals rijden onder invloed of het doorrijden na een aanrijding.

Meervoudige kamer (3 politierechters)

De meervoudige kamer behandelt vooral zeer ernstige verkeersmisdrijven waarbij de officier van justitie van mening is dat er sprake is van een aanmerkelijke mate van schuld. Bijvoorbeeld door roekeloos of onvoorzichtig rijgedrag.

 

 

Invordering rijbewijs

Begaat u een ernstige verkeersovertreding zoals rijden onder invloed? Dan kan de politie meteen uw rijbewijs in beslag nemen. In een klaagschrift kunt u de rechter vragen of u uw rijbewijs (voorlopig) kunt terugkrijgen. Meer informatie over verzoek teruggave rijbewijs.

 

 

Juridisch advies

Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Hulp bij het opstellen van de stukken of bijstand tijdens de zitting? U kunt altijd een advocaat of andere juridisch adviseur inschakelen. Niet voor iedere zaak is een advocaat verplicht.

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
InstagramInstagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.