Laden...

Verkeersovertredingen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Onderwerpen > Verkeersovertredingen

Het soort verkeersovertreding of –misdrijf, welk bericht dat u daarna heeft ontvangen en van wie, is bepalend voor de procedure waar u mee te maken kunt krijgen.

Parkeerovertredingen worden meestal door de gemeente afgehandeld. Als uw bezwaar hiertegen is afgewezen, kunt u in beroep gaan bij de bestuursrechter. De overige verkeersovertredingen vallen onder het strafrecht. Tegen Mulderbeschikkingen en strafbeschikkingen kunt u in beroep gaan bij de kantonrechter. De overige verkeersovertredingen en –misdrijven worden behandeld door de kantonrechter, de politierechter en de meervoudige kamer.

Verkeersovertredingen

Parkeerboete

Een parkeerboete krijgt u bijvoorbeeld bij het niet betalen bij een parkeermeter. De parkeerboete die u per acceptgiro van de gemeente ontvangt, wordt een naheffingsaanslag genoemd. U kunt bij de gemeente bezwaar maken tegen deze naheffing. Als dit wordt afgewezen, kunt u in beroep gaan bij de bestuursrechter.

Lichte verkeersovertreding

Bij een lichte verkeersovertreding, zoals fout parkeren of een kleine snelheidsovertreding, krijgt u van de officier van justitie een administratieve boete die ook wel Mulderbeschikking wordt genoemd, naar de Wet Administratieve Handhaving Verkeersvoorschriften (Wet Mulder).

De afhandeling hiervan gebeurt door een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Justitie en Veiligheid: het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Als u via de post een brief krijgt van het CJIB met in de rechterbovenhoek de letter M, dan weet u dat het om een Mulderbeschikking gaat. U kunt hiertegen in beroep gaan bij de kantonrechter.

Overige verkeersovertredingen en –misdrijven

Valt een verkeersovertreding niet onder de Wet Mulder, dan beslist de officier van justitie of hij u: een strafbeschikking oplegt, een transactievoorstel doet of voor de rechter dagvaardt. In het geval van een strafbeschikking krijgt u een brief van het CJIB met bovenaan de letter O. In het geval van een transactievoorstel staat bovenaan de brief de letter T.

Als u bezwaar maakt tegen een strafbeschikking en dit door de officier van justitie wordt afgewezen, kunt u hiertegen in beroep gaan bij de kantonrechter.

Als u het transactievoorstel niet accepteert, bepaalt de officier van justitie of de rechter een uitspraak moet doen over uw zaak. Soms stuurt hij nog een tweede transactievoorstel.

In het geval van een dagvaarding, moet u voor de politierechter of de meervoudige strafkamer komen.

Invordering rijbewijs

De politie kan uw rijbewijs invorderen als u de veiligheid op de weg ernstig in gevaar brengt. De politie stuurt uw rijbewijs binnen 3 dagen naar de officier van justitie. Die beslist binnen 10 dagen of uw rijbewijs wordt ingehouden of dat u uw rijbewijs terugkrijgt.

Bent u het niet eens met de beslissing van de officier van justitie? Dan kunt u een verzoek indienen om uw rijbewijs terug te krijgen.

De officier van justitie is wettelijk verplicht de zaak binnen 6 maanden na de invordering voor de strafrechter te brengen.

Vraag en antwoord

Hoe lang duurt een procedure voor verkeersovertredingen?

De verschillende procedures rondom verkeersovertredingen duren minimaal 3 maanden. Als de zaak in hoger beroep gaat, loopt dit op tot langer dan 1 jaar.

Hoe kan ik in beroep tegen een transactievoorstel?

U weigert het transactievoorstel door niet te betalen. De officier van justitie legt de zaak daarna voor aan de kantonrechter.

Hoe kan ik in beroep tegen een strafbeschikking?

U kunt tegen een strafbeschikking in beroep gaan door verzet in te stellen. De zaak wordt dan door een rechter beoordeeld.

Juridisch advies

Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Hulp bij het opstellen van de stukken of bijstand tijdens de zitting? Een advocaat is in deze procedure niet verplicht, maar u kunt altijd een advocaat of andere juridisch adviseur inschakelen.

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8.00 uur tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur.