In 1915 verhuisde de Centrale Raad van Beroep naar een nieuw onderkomen op Trans 19: een groot, geheel onderkelderd pand van twee bouwlagen en een kap, gelegen op de hoek van de Trans met de Nieuwegracht.
Het gebouw is een voorbeeld van laatgotiek: de gevel is rijk gedecoreerd met lijsten, nissen, penanten en een erker, terwijl de hoek van het pand wordt bekroond door een achtzijdige toren met torenspits. Aan het einde van de achttiende eeuw stond op deze plaats een huis met kelder en erf, dat eigendom was van de Oranjesociëteit Sic Semper, een in 1775 opgerichte sociëteit voor deftige patriciërs.
Zwart-witfoto van Trans 19 in Utrecht
Het huidige pand werd in 1890-'91 gebouwd in opdracht van dezelfde sociëteit naar een ontwerp van architect P.J. Houtzagers (1857 1944). Het sociëteitsgebouw was het resultaat van een prijsvraag waarin Houtzagers de eerste prijs had gewonnen. In dit gebouw zijn veel elementen terug te vinden van hetgeen Houtzagers werk kenmerkt: een grote voor keur voor het toepassen van baksteen, gecombineerd met een gevarieerd materiaalgebruik met natuursteen, hout en bijvoorbeeld smeedijzer, het gebruik van decoratieve elementen zoals tegeltableaus in de ‘arts and crafts’-stijl.
Een teruglopend ledenaantal vanaf 1890 luidde het einde van Sic Semper in. De vereniging had zich voor het prestigieuze gebouw fors in de schulden gestoken, maar de elite werd steeds minder vaak lid. De oude elite verhuisde naar nieuwbouw villa’s op de Stichtse Lustwarande, terwijl de nieuwe elite zijn eigen ontmoetingsplaatsen had. De totale nieuwbouwkosten van f 125.000 hingen als een molensteen om de nek van de vereniging en het faillissement van Sic Semper was onvermijdelijk.
Uit de failliete boedel kocht de gemeente Utrecht in 1911 het pand dat zij op haar beurt verhuurde als kantoorruimte. De Centrale Raad van Beroep vond er een onderdak.
In 1979 verliet de Centrale Raad van Beroep na 64 jaar dit onderkomen. De gemeente Utrecht liet in de daaropvolgende jaren het pand restaureren en ingrijpend verbouwen tot luxeappartementen naar een ontwerp van Aart Oosting.
Kort na 2000 was de restauratie voltooid onder leiding van architect Paulus van Vliet. Tegenwoordig omvat Trans 19 een aantal appartementen voor particuliere bewoning.