Laden...

8 jaar cel voor dodelijke verkeersruzie op Ring A10

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > 8 jaar cel voor dodelijke verkeersruzie op Ring A10
Amsterdam, 29 november 2019

Het gerechtshof Amsterdam heeft vandaag in hoger beroep het vonnis van de rechtbank bevestigd waarin een 53-jarige man was veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval met 2 slachtoffers op de ring A10 op 23 december 2018. Het Openbaar Ministerie vorderde in hoger beroep ook een gevangenisstraf van 8 jaar.

Opzettelijke aanrijding

Aan het dodelijke ongeval ging een verkeersruzie vooraf. Die ontstond nadat de man door een motorrijder was afgesneden en met zijn auto de vangrail raakte. Hierop zette de man met zijn auto de achtervolging in en reed met een snelheid van ongeveer 110 km per uur bewust tegen de motorrijder aan, die hierdoor ten val kwam. De motorrijder en zijn bijrijdster overleefden deze val niet. Het gerechtshof concludeert dat sprake is van doodslag. Door met een snelheid van 110 km per uur tegen de motor aan te rijden aanvaarde de man bewust de aanmerkelijke kans dat de motor ten val zou komen en dat de opzittenden daardoor zouden komen te overlijden, hetgeen ook is gebeurd.

Gevangenisstraf van 8 jaar

Het hof verwijt de man ten zeerste dat hij zich op volstrekt onaanvaardbare wijze heeft laten gaan in reactie op een gevaarlijke manoeuvre van de motorrijder. Bij de strafoplegging is ook betrokken dat het overlijden van de opzittenden van de motor bij hun nabestaanden onpeilbaar en onherstelbaar leed heeft veroorzaakt. Naast de opgelegde gevangenisstraf van 8 jaar mag de man tot 4 jaar na zijn gevangenisstraf geen motorrijtuig meer besturen.

Uitspraken