Laden...

Gemeente Amsterdam moet meewerken aan plaatsing kunstwerk ‘Westland Wells’ op alternatieve locatie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > Gemeente Amsterdam moet meewerken aan plaatsing kunstwerk ‘Westland Wells’ op alternatieve locatie
Amsterdam, 30 januari 2018

De gemeente Amsterdam wordt in hoger beroep niet veroordeeld om het kunstwerk op de overeengekomen locatie, de Theophile de Bockstrook in Amsterdam, te plaatsen. Wel moet de gemeente meewerken aan plaatsing op een alternatieve locatie. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag in een kortgeding procedure beslist.

Overeenkomst gemeente en kunstenares

In 2012 is tussen de gemeente en de kunstenares Schaap een overeenkomst gesloten voor het realiseren van het kunstwerk ‘Westland Wells’ aan de Theophile de Bockstraat. De gemeente Amsterdam besloot na protest van buurtbewoners het kunstwerk niet op de overeengekomen locatie te plaatsen.
Schaap vorderde in kort geding de veroordeling van de gemeente tot plaatsing op de Theophile de Bockstrook of een andere passende locatie.
Volgens het hof hoeft de gemeente niet mee te werken aan plaatsing op de Theophile de Bockstrook. Volgens het hof dwingt de overeenkomst wel tot plaatsing van het kunstwerk op een andere passende locatie. Schaap heeft er ook belang bij dat het kunstwerk wordt geplaatst. De argumenten die de gemeente geeft om niet veroordeeld te worden daaraan mee te werken, wegen daar onvoldoende tegen op. Er is op dit moment ook een alternatieve locatie in beeld.

Twee jaar de tijd

De gemeente krijgt twee jaar de tijd om, volgens het stappenplan dat Schaap heeft opgesteld, mee te werken aan de plaatsing op een alternatieve locatie. Dit op straffe van een eenmalige dwangsom van 50.000,=.

Andere beslissing dan kortgedingrechter

Eerder oordeelde de voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam dat de gemeente mocht besluiten het kunstwerk niet op de Theophile de Bockstrook te plaatsen. Dit gezien het verzet uit de buurt. De gemeente werd ook niet veroordeeld mee te werken aan plaatsing op een alternatieve locatie. Het hof komt dus tot een andere beslissing en vernietigt de beslissing van de kortgedingrechter.

Uitspraken