Laden...

Goodwill niet op Nederlandse balans na juridische fusie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > Goodwill niet op Nederlandse balans na juridische fusie
Amsterdam, 29 juni 2023
Bij een juridische fusie tussen een Belgische en een Nederlandse beursgenoteerde onderneming betaalde de Nederlandse onderneming als verkrijgende vennootschap goodwill. De ondernemingsactiviteiten van de Belgische (verdwijnende) vennootschap vonden zowel voor als na de fusie in België plaats.

De Nederlandse vennootschap kan de betaalde goodwill niet activeren op haar Nederlandse fiscale balans. Daarom is het haar niet toegestaan om de goodwill ten laste van de winst af te schrijven. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag in hoger beroep beslist.

Gekochte goodwill fiscaal niet splitsbaar

Volgens de Nederlandse vennootschap zijn met de fusie inkoopvoordelen en kostenbesparingen (‘synergievoordelen’) beoogd en na de fusie gerealiseerd, die gedeeltelijk aan haar Nederlandse onderneming toerekenbaar zijn. Daarom zou volgens haar een deel van de verkregen goodwill op haar Nederlandse fiscale balans mogen worden geactiveerd. Zij krijgt daarin geen gelijk. Volgens het hof heeft de verkregen goodwill volledig betrekking op de activa en passiva van de in België gedreven onderneming en kan daarvan niet een Nederlands deel worden afgesplitst. Het hof bevestigt hiermee de uitspraak van de rechtbank. 

Uitspraken