Laden...

Veroordeling tot schadevergoeding aan nabestaanden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > Veroordeling tot schadevergoeding aan nabestaanden
Amsterdam, 31 mei 2022

De man die strafrechtelijk is veroordeeld voor het doden en verkrachten van een jonge vrouw in 1992 moet schadevergoeding betalen aan de vader en de zus van die vrouw. Dat heeft de civiele kamer van het hof vandaag beslist. De man moet zowel aan de vader als aan de zus een bedrag betalen van € 10.000 aan immateriële schadevergoeding vermeerderd met de wettelijke rente over dit bedrag vanaf de dag van de dood van de vrouw. 

Onrechtmatig handelen

Hoewel de strafrechtelijke veroordeling nog niet onherroepelijk is, vindt het hof dat in de civiele zaak voldoende vast staat dat de man onrechtmatig heeft gehandeld. 

Schade toegebracht aan de vader en zus

De vader en de zus hebben als naasten van de vrouw schade geleden als gevolg van de confrontatie met de (gevolgen van de) gebeurtenis. De vader heeft zijn ernstig toegetakelde dochter moeten identificeren in het mortuarium en is door die confrontatie ernstig getraumatiseerd geraakt. De toen 17-jarige zus was alleen thuis toen zij van de politie vernam van de gewelddadige dood van haar zus. Dat onverhoedse bezoek van de politie, de confrontatie met het verminkte lichaam en de feitelijke wetenschap over de gruwelijke wijze waarop de vrouw aan haar einde is gekomen, hebben bij de zus geleid tot een hevige emotionele schok. Zij heeft daardoor psychische schade opgelopen.

De man is voor deze schade aansprakelijk.  

Verjaring

De zaak betreft een zogenaamde cold case. De man is pas in 2017 gearresteerd. Tot die tijd wisten de vader en de zus niet wie voor hun schade aansprakelijk was. In deze zaak geldt een verjaringstermijn van 20 jaar. Het hof heeft echter geoordeeld dat een beroep op verjaring in dit geval onaanvaardbaar is, gelet op de bijzondere omstandigheden van het geval. Daarbij heeft het hof onder meer rekening gehouden met het feit dat de man zelf zijn betrokkenheid al die tijd verborgen heeft gehouden.

Uitspraken