Laden...

Vervolging van een verdachte van cocaïnehandel mag worden voortgezet na herstel van vormfouten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > Vervolging van een verdachte van cocaïnehandel mag worden voortgezet na herstel van vormfouten
Amsterdam, 27 januari 2015

Het Openbaar Ministerie mag doorgaan met de vervolging van een 48-jarige man uit Purmerend die wordt verdacht van handel in cocaïne. Dit heeft het gerechtshof Amsterdam beslist. De rechtbank in Alkmaar verklaarde het OM eerder niet-ontvankelijk omdat bij de uitwerking van telefoontaps ernstige fouten zijn gemaakt. In hoger beroep komt het hof op basis van nader onderzoek tot het oordeel dat de gang van zaken rondom deze verslagen veel te wensen overliet, maar dat de fouten niet zodanig ernstig zijn dat de verdachte geen eerlijk proces meer kan krijgen.

De gang van zaken

De rechtbank in Alkmaar (tegenwoordig rechtbank Noord-Holland) was tot haar oordeel gekomen omdat na het uitluisteren van de telefoontaps bleek dat in de schriftelijke uitwerking hiervan gesprekken verkeerd waren genummerd, de rol tussen de beller en de gebelde was omgewisseld, het in de titel aangeduide onderwerp van het gesprek niet altijd overeenkwam met de inhoud en sommige gesprekken niet te beluisteren waren zonder speciale technieken. De rechtbank vond deze fouten zodanig ernstig dat het OM moest stoppen met de vervolging van deze verdachte.

Nadat het OM in hoger beroep was gegaan, is de politie een intern onderzoek gestart naar de gang van zaken rondom de telefoontaps. Een nieuw rechercheteam heeft de gesprekken opnieuw beluisterd en de eerdere verslagen waar nodig aangepast. Daarnaast zijn de bij het eerste onderzoek betrokken politieagenten gehoord. Daaruit is gebleken dat een aantal geconstateerde onjuistheden voortkwamen uit problemen met de tapapparatuur. Die zijn inmiddels verholpen.

Oordeel van het hof

In Nederland kan een strafzaak tegen een verdachte slechts vanwege vormfouten worden stopgezet als in het onderzoek opzettelijk of door ernstige nalatigheden fouten zijn gemaakt, waardoor de verdachte geen eerlijke behandeling van zijn strafzaak meer kan krijgen.
Het hof betreurt dat de eerdere tapgesprekken slordig en onzorgvuldig zijn uitgewerkt, omdat de maatschappij moet kunnen vertrouwen op de juistheid van politieverslagen. Het hof heeft op grond van het interne politieonderzoek geconstateerd dat de gemaakte fouten niet opzettelijk zijn begaan. Nu van deze gesprekken opnieuw verslagen zijn gemaakt, zijn de fouten hersteld of nog te herstellen. De rechter en de verdachte kunnen vervolgens met deze nieuwe verslagen en door de gesprekken zelf te beluisteren controleren wat er precies is gezegd.

Uitspraken