Laden...

50 jaar bestaan Ondernemingskamer

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > 50 jaar bestaan Ondernemingskamer
Amsterdam, 07 oktober 2021

Eén van de speciale kamers van het gerechtshof Amsterdam is de Ondernemingskamer. Die kamer vierde afgelopen week het 50-jarig bestaan met een bijeenkomst. 

Geen vliegende start

Als we terug kijken naar de afgelopen 50 jaar dan zien we dat de Ondernemingskamer geen vliegende start heeft gekend. De eerste jaren was het aantal zaken beperkt. 

Met de introductie van de onmiddellijke voorzieningen in het enquêterecht in 1993 nam de toestroom toe. Er bleek en blijkt een grote behoefte te bestaan om in bijzondere te interveniëren in vennootschappelijke verhoudingen.

In de periode 2008-2021 zijn 305 enquêteverzoeken bij een rechtspersoon toegewezen en 257 OK-bestuurders en -commissarissen bij wijze van onmiddellijke voorziening benoemd. 

 

Wet

De eerste versie van het enquêterecht van 1928 behelsde alleen een onderzoek. Benoeming van een tijdelijke bestuurder of commissaris was nog niet mogelijk in het enquêterecht; hiervoor was men aangewezen op de president in kort geding.
 
De mogelijkheid een OK-bestuurder of -commissaris aan te stellen is ingevoerd bij de Wet van 10 september 1970.  Dit kon aanvankelijk alleen als eindvoorziening, nadat wanbeleid was vastgesteld. 
De benoeming van een OK-bestuurder of -commissaris als onmiddellijke voorziening is geïntroduceerd door de Wet van 8 november 1993.  

Door de Wet van 18 juni 2012 is de positie van de OK-bestuurder en -commissaris op enkele onderdelen gewijzigd. De laatste wijziging heeft plaatsgevonden door de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen van 11 november 2020.  Hierbij is bepaald dat een aansprakelijkheidsvordering wegens onbehoorlijk bestuur of toezicht in faillissementssituaties niet kan worden ingesteld tegen OK-bestuurders en -commissarissen. 

 

Voorzitters

De Ondernemingskamer heeft diverse voorzitters gehad. De laatste 3 zijn: 

Huub Willems 1996 - 2009
Peter Ingelse   2009 - 2015
Gijs Makkink 2015 - 2021

 De huidige voorzitter is Aernout Vink.

Bij de bijeenkomst van vorige week 
interviewde raadsheer Anneleen Broekhuijsen de 3 voormalige voorzitters en de huidige OK-voorzitter over onder andere de effectiviteit van de onmiddellijke voorzieningen en de vraag of de wet op sommige punten moet worden aangepast, zodat partijen beter geholpen kunnen worden. Ook vroeg ze hen of er meer toezicht zou moeten plaatsvinden op die getroffen onmiddellijke voorzieningen.

Naast dit interview waren er nog diverse andere sprekers.
 
 

Site Ondernemingskamer

Op de pagina van de Ondernemingskamer op Rechtspraak.nl vindt u veel informatie over de kamer. Onder andere over de bevoegdheden en jaarverslagen.


Elke week, als zitting wordt gehouden, wordt de agenda van de OK gepubliceerd op Rechtspraak.nl op de pagina van het gerechtshof Amsterdam.  

Uitspraken