Laden...

Vrijspraak voor actievoerders Ministerie van Economische zaken en Klimaat

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > Vrijspraak voor actievoerders Ministerie van Economische zaken en Klimaat
Amsterdam, 21 november 2022

Een vrouw van 22 jaar en twee mannen van 30 en 33 jaar zijn in hoger beroep vrijgesproken van het plegen van openlijk geweld tegen een gebouw van het ministerie van Economische zaken en Klimaat op 12 oktober 2020. Het gerechtshof Den Haag (zittingsplaats Amsterdam) heeft dat vandaag beslist. Volgens het Openbaar Ministerie zou het drietal door het gebouw van het ministerie te besmeuren met een zwarte vloeistof zich aan openlijke geweldpleging hebben schuldig gemaakt.

Die dag werd in het gebouw van het ministerie de Klimaatdag georganiseerd. Eén van de aanwezigen in het gebouw was de president-directeur van Shell Nederland. Ongeveer elf mensen van de actiegroep Extinction Rebellion, waaronder de vrouw en de twee mannen, hadden zich die dag voor het gebouw verzameld. Door zes van hen werd gedemonstreerd tegen het feit dat Shell was uitgenodigd op deze Klimaatdag. Tijdens deze demonstratie werden de twee mannen overgoten met een zwarte vloeistof. Hiermee werden ook zes ramen en vier draaideuren van het gebouw besmeurd.

Geen geweld

Eerder vond de rechtbank Den Haag de openlijke geweldpleging bewezen. De rechtbank veroordeelde het drietal tot een voorwaardelijke geldboete. Het gerechtshof oordeelt nu anders en zegt  dat van geweld, dat nodig is voor een bewezenverklaring van openlijke geweldpleging, geen sprake is. Het gerechtshof kwam tot dit oordeel, omdat volgens het hof vast is komen te staan dat de actievoerders een ludiek bedoelde actie hebben gevoerd en op die wijze zichtbaar en beeldend aandacht hebben willen vragen voor hun standpunt. Niet is gebleken dat zij de bedoeling hadden schade toe te brengen aan het gebouw. Daarbij speelt mee dat de zwarte vloeistof met geringe kracht is aangebracht, het een biologisch afbreekbaar en eenvoudig met water af te spoelen mengsel was en dat de actievoerders een zeil op de grond hadden uitgespreid om de vloeistof op te vangen. Ook is niet gebleken dat de actie heeft geleid of kon leiden tot een verstoring van de openbare orde.

Voetnoot: Het gerechtshof Amsterdam behandelt strafzaken voor het gerechtshof Den Haag. Gezamenlijk pakken de hoven op deze wijze het probleem van over-/ondercapaciteit van raadsheren aan, verkorten daarmee doorlooptijden en zorgen voor een tijdige afdoening van zaken. 

Uitspraken