Laden...

Gevangenisstraf van 13 jaar voor poging liquidatie in Gronau

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > Gevangenisstraf van 13 jaar voor poging liquidatie in Gronau
Arnhem, 12 juli 2023
Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag een 29-jarige man veroordeeld voor de poging tot liquidatie van een man in Gronau (Duitsland) op 24 mei 2017 en het bezit van een vuurwapen met munitie. Aan hem is 13 jaar gevangenisstraf opgelegd. 
De verdachte is vrijgesproken van het schieten op club LuxXx in Enschede, op twee woningen in Enschede en op een woning in Almelo. 

De verdachte zit vanaf 11 november 2017 in voorlopige hechtenis.

Geweldsspiraal

In 2017 hebben zich verschillende gewelddadige gebeurtenissen voorgedaan in de omgeving van Enschede, Almelo en Gronau. Naar aanleiding van deze incidenten heeft de politie onderzoeken ingesteld. Daarin staan onder meer centraal de aanslag op een man in Enschede op 31 januari 2017, de aanslag op een kapper in Enschede op 2 februari 2017 en de aanslag op een man in Gronau op 24 mei 2017. Daarnaast is het onderzoek gericht op de beschietingen van woningen in Enschede en Almelo en een Enschedese club. De verdachte en zijn broer zijn in het kader van één van die onderzoeken aangemerkt als verdachte en ieder voor een aantal van deze feiten vervolgd door het openbaar ministerie. 

Hij heeft zijn betrokkenheid bij de liquidatie altijd ontkend. 

Strafmaat

Het hof heeft – ondanks een aantal vrijspraken – toch een hogere straf opgelegd dan de rechtbank destijds deed. Dat heeft ermee te maken dat de rechtbank toen rekening moest houden met een in een andere zaak opgelegde gevangenisstraf van 16 jaar. Daardoor was het op dat moment wettelijk niet mogelijk om meer op te leggen dan 10 jaar en 7 maanden. Aangezien die straf van 16 jaar inmiddels in hoger beroep is veranderd in een straf van 12 jaar, kon het hof nu wel een hogere straf opleggen. Het hof heeft bij de strafoplegging enigszins rekening gehouden met de sinds 1 juli 2021 veranderde wettelijke regeling voor de voorwaardelijke invrijheidstelling, die voor de verdachte ongunstiger is. 
Van de door het hof vandaag opgelegde gevangenisstraf van 13 jaar zit de verdachte onder de nieuwe regeling feitelijk wel langer vast dan op grond van de straf in het vonnis van de rechtbank.

De behandeling van de strafzaak bij het hof heeft lang geduurd omdat er veel (aanvullend) onderzoek is verricht. Het hof heeft vanwege die lange duur de aan de verdachte opgelegde gevangenisstraf verminderd met 3 maanden.

Het hof legt een lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf op gelet op de achteloosheid en onverschilligheid waarmee de feiten zijn begaan. Het hof overweegt in het bijzonder dat als de grenzen in het gedrag worden opgezocht daar ook tegenover staat dat de grenzen in de op te leggen straffen moeten worden opgezocht.

Uitspraken