Laden...

Hof spreekt verdachte in hoger beroep 'kofferbakmoord' vrij

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > Hof spreekt verdachte in hoger beroep 'kofferbakmoord' vrij
Leeuwarden, 12 januari 2024

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, locatie Leeuwarden, heeft op 12 januari 2024 de verdachte in de zogeheten ‘kofferbakmoord’ vrijgesproken. Het is volgens het hof niet vast komen te staan dat de verdachte een aandeel heeft gehad in het met voorbedachten rade om het leven brengen van het 31-jarige slachtoffer, op 30 of 31 maart 2017. Ook voor medeplichtigheid ontbreekt voldoende bewijs.

In de vroege ochtend van 31 maart 2017 werd het lichaam van het slachtoffer gevonden in de kofferbak van zijn auto, die over de rand hing van het Stieltjeskanaal bij Coevorden. Het slachtoffer bleek in de nacht van 30 op 31 maart met grof geweld om het leven te zijn gebracht.

Veel onduidelijk

Het hof stelt vast dat veel onduidelijk is gebleven in de zaak, zoals het precieze tijdstip van overlijden van het slachtoffer, de locatie waar het slachtoffer om het leven is gebracht en onder welke omstandigheden de levensberoving heeft plaatsgevonden. 

De verdachte heeft verklaard dat hij het slachtoffer op 30 maart 2017 tweemaal heeft gezien, aan het begin van de avond en later in de avond. Beide keren zouden ze elkaar daarbij de hand hebben geschud en heeft de verdachte ook bij het slachtoffer in diens auto gezeten. Volgens de verdachte zou het slachtoffer hem destijds “verboden handel” hebben aangeboden, maar kwam de levering daarvan uiteindelijk niet tot stand.

Anonieme bedreigde getuige

De verklaring van een anonieme, bedreigde getuige is volgens het hof het enige directe en doorslaggevende bewijsmiddel dat wijst op directe betrokkenheid van de verdachte bij de levensberoving van het slachtoffer. Het hof acht de verklaring van deze getuige betrouwbaar. Maar het hof stelt vast dat het door de wet en de rechtspraak vereiste steunbewijs voor deze verklaring ontbreekt. 

Onder meer het DNA-bewijs, de getuigenverklaringen en de telefonische contacten tussen de verdachte en het slachtoffer leveren volgens het hof onvoldoende steunbewijs op.

Het hof oordeelt dat het strafdossier onvoldoende wettig bewijs bevat voor een bewezenverklaring van het tenlastegelegde verwijt. Het hof spreekt de verdachte vrij.

Uitspraken