Laden...

Eisen van Viruswaarheid over coronamaatregelen afgewezen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Eisen van Viruswaarheid over coronamaatregelen afgewezen
Den Haag, 31 augustus 2021

Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag uitspraak gedaan in het kort geding dat de Stichting Viruswaarheid tegen de Staat had aangespannen over alle geldende coronamaatregelen. Volgens Viruswaarheid berusten de maatregelen op wettelijke regels die in strijd zijn met mensenrechten. De stichting vindt dat de maatregelen daarom direct van tafel moeten. Net als de voorzieningenrechter geeft het Haagse gerechtshof Viruswaarheid hierin geen gelijk.

Het gerechtshof oordeelt dat met de getroffen coronamaatregelen weliswaar grondrechten worden ingeperkt, maar ook dat die inperkingen volgens de toepasselijke verdragen zijn toegestaan. Het gerechtshof heeft daarbij allereerst gelet op het doel van de wettelijke maatregelen: de bescherming van de volksgezondheid tegen de Covid-19 pandemie. Daarnaast gelden de maatregelen tijdelijk en is het beleid van de Staat erop gericht om de maatregelen waar mogelijk te versoepelen. Dat alles maakt dat volgens het hof geen verdragsverplichtingen worden geschonden.

Uitspraken