Laden...

Essaywedstrijd 'De rechter in de samenleving'

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Essaywedstrijd 'De rechter in de samenleving'
Den Haag, 14 november 2022

Het gerechtshof Den Haag organiseert voor de tweede maal een essaywedstrijd voor studenten. Dit jaar is het thema ‘De rechter in de samenleving’. De rechter moet onafhankelijk zijn, maar maakt ook onderdeel uit van de samenleving en moet weten wat er in de maatschappij speelt om zijn of haar werk goed te doen. Stof voor een goed verhaal.

Thema

De rechtspraak werkt voor iedereen. Rechters buigen zich dan ook over de meest uiteenlopende zaken. De rechter wil en moet niet in een ivoren toren zitten, maar tegelijkertijd ook afstand bewaren en onafhankelijk zijn. Dit vraagt om evenwicht. We zijn benieuwd naar jouw visie hierop. Hoe blijft de rechter in contact met de samenleving zonder de onafhankelijkheid te verliezen?

Voor wie?

De essaywedstrijd is voor alle studenten. Het maakt niet uit welke studie je volgt. We zijn geïnteresseerd in jouw verhaal.

Jury

De jury bestaat uit raadsheren (rechters in hoger beroep) en andere medewerkers van ons hof:

  • Mr. Miranda Boon, coördinerend schrijfjurist handelsrecht
  • Mr.dr. Alexander Bosman, raadsheer belastingrecht
  • Prof.mr. Fatih Ibili, raadsheer familierecht
  • Mr. Kiki Plugge, senior raadsheer strafrecht
  • Drs. Maartje Verweij, senior communicatieadviseur / persvoorlichter

De jury beoordeelt de ingezonden essays op de kunst van het redeneren, de vaardigheid om visie en stellingen te onderbouwen, schrijfvaardigheid en originaliteit.

(Over de uitslag kan niet gecorrespondeerd worden.)

Voorwaarden

Het essay mag maximaal 1000 woorden tellen. Het dient, bij voorkeur in een pdf, uiterlijk 12 december 2022 gezonden te worden naar info.gerechtshofdenhaag@rechtspraak.nl 

Zet er alsjeblieft je naam, leeftijd en studierichting die je volgt bij.

De uitslag en prijsuitreiking

We maken de uitslag begin 2023 bekend. De winnaar ontvangt een oorkonde en een boekenbon van 50,- euro. We publiceren je essay op onze website en je mag een dag meelopen om een kijkje in de keuken te nemen bij ons hof. Zo kun je niet alleen een rondleiding krijgen door het gebouw en een zitting bijwonen, maar ook spreken met verschillende raadsheren en juridisch medewerkers over hun werk en loopbaan. Als je dat wilt, mag je een studiegenoot meenemen.

Lees ook het winnende essay van vorig jaar.

Uitspraken