Laden...

Essaywedstrijd 'Open deuren'

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Essaywedstrijd 'Open deuren'
Den Haag, 16 november 2023

Het gerechtshof Den Haag organiseert voor de derde maal een essaywedstrijd voor studenten. We sluiten dit jaar met het onderwerp voor de essaywedstrijd aan bij het thema van de landelijke Week van de Rechtspraak: ‘Open deuren’. Veel zittingen kun je bijwonen of volgen via de media. Sommige zaken behandelen we toch achter gesloten deuren en er zit een grens aan informatie over zaken die met het publiek gedeeld wordt. Wat is de balans tussen openbaarheid en privacy? We zijn benieuwd naar je visie hierop.

Thema essay

De Rechtspraak is in beginsel openbaar. Toch zijn er grenzen aan wat we openbaar maken. Zo worden familie- en belastingzaken, maar ook de raadkamer gevangenhouding achter gesloten deuren gehouden. Uitspraken die verschijnen op de website van de Rechtspraak zijn geanonimiseerd. De persrichtlijn geeft bijvoorbeeld aan wat journalisten wel of niet mogen filmen tijdens een rechtszaak. Zijn de deuren te vaak gesloten of staan de deuren soms te ver open? Ofwel; waar ligt de grens tussen openbaarheid en privacy?

Voor wie?

De essaywedstrijd is voor alle studenten. Het maakt niet uit welke studie je volgt. We zijn geïnteresseerd in jouw verhaal.

Jury

De jury bestaat uit raadsheren (rechters in hoger beroep) en andere medewerkers van ons hof:


Mr. Miranda Boon, coördinerend schrijfjurist handelsrecht
Mr. dr. Alexander Bosman, raadsheer belastingrecht
Mr. Kiki Plugge, senior raadsheer strafrecht
Mr. Annelies Sutorius – Van Hees, raadsheer familierecht
Drs. Maartje Verweij, senior communicatieadviseur / persvoorlichter

De jury beoordeelt de ingezonden essays op de kunst van het redeneren, de vaardigheid om visie en stellingen te onderbouwen, schrijfvaardigheid en originaliteit.

Over de uitslag kan niet gecorrespondeerd worden.

Voorwaarden

Het essay mag maximaal 1000 woorden tellen. Het dient, bij voorkeur in een pdf, uiterlijk 5 januari 2024 gezonden te worden naar info.gerechtshofdenhaag@rechtspraak.nl

Zet er alsjeblieft je naam, leeftijd en studierichting die je volgt bij.

De uitslag en prijsuitreiking

We maken de uitslag in februari 2024 bekend. De winnaar ontvangt een oorkonde en een boekenbon van 50,- euro. We publiceren je essay op onze website en je mag een dag meelopen om een kijkje in de keuken te nemen bij ons hof. Zo kun je niet alleen een rondleiding krijgen door het gebouw en een zitting bijwonen, maar ook spreken met verschillende raadsheren en juridisch medewerkers over hun werk en loopbaan. Als je dat wilt, mag je een studiegenoot meenemen.

Succes!Uitspraken