Laden...

Even voorstellen: een hoofd juridische ondersteuning strafrecht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Even voorstellen: een hoofd juridische ondersteuning strafrecht
Den Haag, 03 maart 2023

In nieuwsprogramma’s op tv zie je geregeld een persoon in toga uitspraak doen in een rechtszaak. Wat is er allemaal voor nodig om tot een uitspraak te komen? Wie werken er aan mee om dit mogelijk te maken? Het gerechtshof Den Haag behandelt straf-, handels-, familie- en belastingzaken in hoger beroep. Hoger beroep houdt in dat als je het niet eens bent met een uitspraak van de rechtbank in jouw zaak, je naar het hof kunt om een nieuwe beoordeling te vragen. 
In deze rubriek vertelt telkens een andere professional over zijn of haar werk bij ons hof. Zo geven we een inkijk achter de schermen. Ditmaal vertelt Naomi Germeraad – Van der Velden, hoofd juridische ondersteuning bij het rechtsgebied strafrecht, over haar werkzaamheden.

Naomi studeerde rechten aan de Universiteit Leiden. De periode tussen haar bachelor en master liep ze stage op het gebied van strafrecht bij een advocatenkantoor. Tijdens die stage merkte ze dat ze het strafrecht zo boeiend vond dat ze hier ook in af wilde studeren en een baan in die richting wilde zoeken. “Strafrecht is toch het meest spannende rechtsgebied,” vindt Naomi. “Het is over het algemeen ook het meest zichtbaar voor de maatschappij. Mensen hebben er een beeld bij. In 2011 startte ik als secretaris bij de afdeling strafrecht van het gerechtshof Den Haag. Dat was mijn eerste ‘echte’ baan.” Twee jaar later werd ze senior secretaris. De naam ‘secretaris’ is inmiddels binnen de Rechtspraak veranderd in ‘gerechtsjurist’. 

Een mooie combinatie

In 2020 werd Naomi hoofd juridische ondersteuning (HJO). Dat was toen een nieuwe functie. Ze had de periode daarvoor als teamsecretaris al coördinerende taken gehad, wat haar goed beviel en haar deed besluiten naar de functie van HJO te solliciteren. Het Haagse hof kent drie HJO’s strafrecht. Ze werken ieder voor een team met raadsheren en gerechtsjuristen. De HJO werkt nauw samen met de teamvoorzitter van het betreffende team. De gerechtsjuristen binnen een team vallen onder de HJO. Naomi vertelt: “Als HJO ben ik 50% van de tijd bezig met leidinggevende taken en 50% met juridisch inhoudelijk werk. Het is daarom een mooie combi-functie. Met de andere twee HJO’s maak ik de zittingsroosters bij strafrecht voor de gerechtsjuristen. Ik voer functioneringsgesprekken en bewaak de personele bezetting. Bij sollicitatieprocedures voor gerechtsjuristen bij strafrecht laten we sollicitanten altijd een schrijftest doen, die we als HJO’s dan beoordelen. Ook houd ik me bezig met het opstellen en verbeteren van werkprocessen die zien op de logistiek rondom zittingen.”

Voordat Naomi HJO werd, was ze als gerechtsjurist geregeld bij de behandeling van zware megazaken betrokken. “Sinds ik HJO ben doe ik soms nog wel een megazaak, maar meestal meer ‘standaard’-zaken om de combinatie met mijn andere taken mogelijk te maken. Als gerechtsjurist doe je voorbereidend juridisch inhoudelijk werk, voordat een zaak op zitting komt. Ook horen daar de wat meer administratieve taken bij, zoals het nagaan dat alle betrokkenen goed zijn opgeroepen voor de zitting. Op de zitting zelf ben je griffier. De meeste zaken bij het hof worden meervoudig, met drie raadsheren, behandeld. Na de zitting ben je als gerechtsjurist bij de raadkamer aanwezig, waar overleg over de uitspraak plaatsvindt. Op basis daarvan maak je voor de raadsheren een concepttekst voor de uitspraak. Wanneer er cassatie bij de Hoge Raad ingesteld wordt tegen een uitspraak van het hof, vraagt dit van de gerechtsjurist nog diverse werkzaamheden voordat het dossier overgedragen kan worden,” legt Naomi uit. “Dit juridische werk zou ik niet willen missen. Om me verder in het leidinggeven te bekwamen, volg ik het Management Development traject bij SSR, het opleidingsinstituut van de Rechtspraak.” Over werken bij het Haagse hof besluit ze :”Ik vind het prettig dat iedereen hier zo betrokken bij het werk is en een groot verantwoordelijkheidsgevoel heeft. Het is een fijne werkomgeving.”


Lees ook de andere verhalen in de rubriek 'Even voorstellen'

Uitspraken