Laden...

12 jaar gevangenisstraf voor doden man en dumpen lichaam in Dieze

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > 12 jaar gevangenisstraf voor doden man en dumpen lichaam in Dieze
's-Hertogenbosch, 15 april 2021

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft vandaag 2 Poolse mannen van 45 en 51 jaar allebei een gevangenisstraf van 12 jaar opgelegd. Ze hebben in ’s-Hertogenbosch een landgenoot doodgeslagen en het lichaam daarna in de Dieze gegooid. De rechtbank Oost-Brabant legde eerder 15 jaar gevangenisstraf aan beide mannen op. Een derde medeverdachte werd niet-ontvankelijk verklaard in zijn hoger beroep omdat hij op zitting aangaf niet langer bezwaren te hebben tegen het vonnis van de rechtbank.

Ruzie

In januari 2018 kregen de 2 mannen ruzie met het latere slachtoffer op het stadsstrand in ‘s-Hertogenbosch. Ze waren destijds dakloos en hadden daar hun slaapplaats. De ruzie escaleerde en de 2 mannen hebben om beurten met een houten paal tegen het hoofd van het slachtoffer geslagen waardoor hij overleed. Vervolgens hebben de mannen het levenloze lichaam naar het water gesleept en in de Dieze gedumpt.

Bijna 2 maanden later werd het lichaam door vissers aangetroffen.

Verklaringen

De 51-jarige man verklaarde in hoger beroep dat hij ruzie kreeg met het slachtoffer, maar dat de 45-jarige medeverdachte het slachtoffer in zijn eentje heeft doodgeslagen. De 45-jarige man verklaarde op zijn beurt dat hij - nadat de medeverdachte het slachtoffer had geslagen met de houten paal-  hij het slachtoffer ook geslagen heeft met die houten paal, maar dat hij dit deed nadat het slachtoffer al overleden was.

Het hof vindt die verklaringen ongeloofwaardig. De 45-jarige man heeft namelijk ook tegen een getuige verklaard dat hij samen met de 51-jarige man betrokken was bij de dood van het slachtoffer. Er zijn voor het hof geen redenen om aan de betrouwbaarheid van de getuigenverklaring te twijfelen. Deze verklaring is dan ook gebruikt als bewijs tegen de 2 mannen.

Lagere gevangenisstraf

De mannen zijn na het doden van het slachtoffer op zeer respectloze en mensonterende wijze omgegaan met het lichaam. Zij hebben de nabestaanden onherstelbaar leed toegebracht. Bovendien hebben de nabestaanden 2 maanden lang in onzekerheid geleefd over het lot van hun dierbare.

De mannen hebben geen enkele verantwoordelijkheid genomen voor hun handelen, door elkaar als verantwoordelijke aan te wijzen. Het hof rekent de mannen dit alles zeer zwaar aan en komt tot een gevangenisstraf van 13 jaar. Omdat de redelijke termijn in hoger beroep is overschreden, gaat daar 1 jaar van af. De straf is iets lager dan de rechtbank eerder oplegde. Dat komt doordat het hof van oordeel is dat deze straf voldoende recht doet aan de ernst van de feiten.

Daarnaast moeten de mannen samen een schadevergoeding van ruim 7.800 euro betalen aan de nabestaanden.

Uitspraak