2 jaar cel en tbs voor steekpartijen Terneuzen en Vlissingen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > 2 jaar cel en tbs voor steekpartijen Terneuzen en Vlissingen
's-Hertogenbosch, 29 april 2015

Een 26-jarige man uit Breskens is in hoger beroep veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf en tbs met voorwaarden voor een poging tot doodslag, een bedreiging met de dood en een poging tot zware mishandeling. Ook moet hij bijna 3.000 euro schadevergoeding betalen.

Poging doodslag

Volgens het hof is bewezen dat de verdachte doelbewust een 21-jarige man in de hals heeft gestoken met een mes. Hierbij liep het slachtoffer behoorlijk letsel op in de vorm van een 7 centimeter lange snijwond. Dit gebeurde tijdens de kermis in Terneuzen op 14 juni 2013. De verklaring van verdachte dat hij slechts gezwaaid heeft met het mes en niet doelbewust heeft gestoken, is volgens het hof niet aannemelijk. Het hof vindt dat steken op deze risicovolle manier een poging tot doodslag is. De verdachte moet het slachtoffer een schadevergoeding betalen van bijna 3.000 euro.

Bedreiging en poging tot zware mishandeling

Na afloop van het bevrijdingsfestival 2013 heeft de verdachte op de loopbrug van de veerboot in Vlissingen een man met de dood bedreigd. Hij riep onder andere tegen hem “Ik schiet je neer” en “Ik steek je neer”. Verder stak hij door het hek op die loopbrug een andere man in zijn borst. Verdachte maakte met zijn mes met volle kracht een stekende beweging in de richting van het slachtoffer. Dat deze man niet ernstig gewond is geraakt, komt alleen doordat hij op tijd achteruit deinsde. Het hof vindt een poging tot zware mishandeling bewezen.

​Verminderd toerekeningsvatbaar

Een psychiater en een psycholoog hebben de verdachte onderzocht en constateren dat hij een persoonlijkheidsstoornis heeft, zwakbegaafd is en dat sprake is van misbruik van cannabis. Zij concluderen dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is.

Gevangenisstraf

Bij het opleggen van de straf heeft het hof er rekening mee gehouden dat de verdachte zich in slechts zes weken tijd schuldig maakte aan drie ernstige geweldsfeiten, waarvan meerdere personen ongewild getuige zijn geworden. De slachtoffers kunnen nog langdurig last hebben van de lichamelijke en psychische gevolgen van zijn handelen. Het hof houdt ook rekening met het feit dat de verdachte eerder is veroordeeld voor geweldsmisdrijven. Dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is, weegt het hof in zijn voordeel mee. Alles overziend is volgens het hof een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 2 jaar op zijn plaats.

Terbeschikkingstelling

Het hof vindt, net als de psychiater en psycholoog, dat de kans op herhaling van agressief gedrag zo groot is dat het belangrijk is om de psychische problemen van de man te behandelen. Omdat ook de samenleving tegen hem beschermd moet worden, legt het hof de maatregel van terbeschikkingstelling (tbs) met voorwaarden op. Die voorwaarden zijn onder meer een verbod op het innemen van drugs en alcohol en opname in een forensisch psychiatrische kliniek.

Uitspraken

Meest gelezen berichten