36 maanden cel voor schietpartij café Oisterwijk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > 36 maanden cel voor schietpartij café Oisterwijk
's-Hertogenbosch, 04 maart 2015

De 35-jarige café-eigenaar die op 18 december 2011 gericht schoten loste voor zijn zaak in Oisterwijk, heeft in hoger beroep 36 maanden gevangenisstraf opgelegd gekregen. Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch veroordeelde hem voor poging tot doodslag op meerdere personen, het hebben van een verboden wapen en het bezit van ongeveer 200 gram hasj.

Vechtpartij

In het café ontstond een ruzie die uitliep op een vechtpartij waarbij vervolgens werd geschoten. Na de schietpartij zijn het café en het huis van de eigenaar doorzocht en daarbij zijn een wapen en hasj gevonden. De café-eigenaar ontkent degene te zijn geweest die de schoten heeft gelost, maar enkele getuigen spreken dat tegen. Zij zeggen dat de verdachte wel degelijk de schutter was. Het hof ziet geen reden om aan de verklaringen van die getuigen te twijfelen. Die verklaringen vinden namelijk steun in ander bewijsmateriaal, zoals het aantreffen van het wapen in het huis van de verdachte en de richting waaruit een van de afgevuurde kogels volgens technisch onderzoek moet zijn gekomen.

Niet-ontvankelijkheid

Volgens de verdediging was het politieonderzoek onzorgvuldig en eenzijdig. Hierdoor zou de verdachte geen eerlijk proces hebben gehad. De advocate pleitte er daarom voor dat het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk zou worden verklaard. Het hof verwerpt dit verweer. Voor zover al sprake zou zijn van oneffenheden in het onderzoek, heeft de verdediging zowel bij de rechtbank als in het hoger beroep gelegenheid gekregen en genomen om getuigen te ondervragen en om bewijs te betwisten. Het hof vindt daarom dat het recht op een eerlijk proces niet is geschonden.

Straf

Bij de op te leggen straf heeft het hof rekening gehouden met de ernst van de feiten. De man heeft op de openbare weg meerder kogels afgevuurd op bezoekers van zijn café. Zij mogen van geluk spreken dat niemand is geraakt.

 

De verdediging vond dat de verdachte al genoeg was gestraft. Omdat hij in de gevangenis zat, heeft hij de geboorte van zijn tweede kind moeten missen evenals een aantal belangrijke fases in het leven van zijn twee kinderen. Ook moest de man zijn café sluiten waardoor hij nu schulden heeft. Het hof ziet hierin geen reden voor strafvermindering. De man heeft dit aan zichzelf te wijten.

Alles afwegend, vindt het hof een straf van 36 maanden passend en geboden. Anders dan de rechtbank – die de verdachte veroordeelde tot 36 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk – ziet het hof geen aanleiding om een deel van de straf voorwaardelijk op te leggen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten