Laden...

Financieel adviseur krijgt 7 maanden celstraf en moet 195.000 euro terugbetalen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Financieel adviseur krijgt 7 maanden celstraf en moet 195.000 euro terugbetalen
's-Hertogenbosch, 22 april 2021

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft een 44-jarige financieel adviseur veroordeeld tot 7 maanden gevangenisstraf. Hij is schuldig aan het verduisteren van geld van klanten. Dat geld moet hij hen daarom terugbetalen. De gevangenisstraf is iets lager dan de rechtbank Zeeland-West-Brabant eerder oplegde, namelijk 9 maanden.

Beleggingen

Afbeelding ter illustratie

De man werkte als zelfstandig financieel adviseur en overtuigde een aantal van zijn klanten ervan om geld te beleggen in een vastgoedfonds. Hij gebruikte dat geld tussen oktober 2006 en juli 2008 vervolgens om op zijn eigen naam onroerend goed te kopen.

In 2010 kwam de zaak aan het licht doordat de man bij een geschil betrokken raakte, waardoor hij zijn onroerend goed verloor. Hij bleek uiteindelijk niet in staat om de ingelegde gelden terug te betalen aan zijn klanten. Zij deden toen aangifte.

Statuten

De man heeft toegegeven dat hij het geld uit het vastgoedfonds voor privé-aankopen gebruikte. Maar volgens hem handelde hij volgens de statuten van het vastgoedfonds en daarmee heeft hij het geld niet wederrechtelijk verkregen.

Daar denkt het hof anders over. In de statuten staat nergens dat de man privé geld mocht lenen van het vastgoedfonds en daar privé-aankopen mee mocht doen. Daarnaast was er voor het vastgoedfonds ook geen enkele zekerheid (bijvoorbeeld in de vorm van een hypotheek) geboden dat het geleende geld zou worden terugbetaald. Ook liet de man aan zijn klanten weten dat hun geld werd belegd in onroerend goed dat eigendom zou worden van het vastgoedfonds. Het hof vindt dan ook dat de man het geld heeft verduisterd.

Op te leggen straf en schadevergoeding

Het hof legt de man 7 maanden gevangenisstraf op. Dat is 2 maanden lager dan de gevangenisstraf die de rechtbank oplegde. Dat is even hoog als de eis van het Openbaar Ministerie.

De man moet daarnaast 195.000 terugbetalen aan de klanten die hij benadeeld heeft. Daarvoor heeft hij inmiddels een overeenkomst gesloten met het openbaar ministerie.

Uitspraken