Laden...

Fors hogere celstraf in Zeeuwse zedenzaak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Fors hogere celstraf in Zeeuwse zedenzaak
's-Hertogenbosch, 31 januari 2024

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft een 47-jarige vrouw veroordeeld tot een celstraf van 14 jaar en 6 maanden. Zij zorgde ervoor dat haar partner haar minderjarige dochters jarenlang seksueel kon misbruiken. Daarnaast is ze ook mede verantwoordelijk geweest voor het uitbuiten van haar oudste dochter. De rechtbank Zeeland-West-Brabant veroordeelde de vrouw tot 10 jaar cel.

De zaak kwam aan het licht toen haar partner in 2019 in een internationaal onderzoek naar kinderporno bij de politie in beeld kwam. Uiteindelijk bleek dat het misbruik al in 2011 is begonnen. De partner van de vrouw is inmiddels overleden. De rechtbank legde hem 8 jaar cel en tbs met dwangverpleging op.

Medeplegen

Volgens het hof is er sprake van medeplegen: hoewel de man seks had met de meisjes, vervulde de vrouw een essentiële en soms ook sturende rol. Zonder haar tussenkomst en betrokkenheid had het misbruik niet kunnen plaatsvinden. Zo had de vrouw bijna dagelijks contact met haar partner over met wie, waar, wanneer en hoe de seksuele handelingen zouden plaatsvinden en dacht daarin assertief mee. Daarnaast gaf de vrouw haar dochter(s) bewustzijn vernauwende middelen om het misbruik te vergemakkelijken. 

Op enig moment heeft de vrouw ook een vriendinnetje van een van haar dochters ‘geronseld’ om met haar partner en haar dochters een weekendje weg te gaan. Tijdens dat weekend heeft haar partner ook dat meisje seksueel misbruikt.

Hogere straf

De vrouw heeft op intensieve wijze met haar partner samengewerkt om het misbruik mogelijk te maken. Het hof rekent haar dit zwaar aan, juist omdat het om haar eigen dochters ging. Dat de vrouw niet handelde uit eigen lustgevoelens, maar om haar partner tevreden te stellen doet daar volgens het hof niets aan af. 

De hoogte van de straf die de rechtbank oplegde is volgens het hof te laag en doet onvoldoende recht aan de ernst van de feiten. Daarom legt het hof de vrouw een celstraf van 14 jaar en 6 maanden op. Ze moet in totaal ook 185.000 euro schadevergoeding betalen aan de drie slachtoffers. 

Het hof legt geen tbs op. Er is weliswaar een stoornis bij de vrouw vastgesteld, maar er bestaat volgens het hof slechts een geringe kans op herhaling.

Uitspraak