Geen inhoudelijke behandeling hoger beroep poging moord in PI

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Geen inhoudelijke behandeling hoger beroep poging moord in PI
's-Hertogenbosch, 30 april 2018

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag beslist dat het Openbaar Ministerie in een strafzaak niet-ontvankelijk is. Dat wil zeggen dat de zaak in hoger beroep niet inhoudelijk behandeld zal worden. De 28-jarige verdachte in deze zaak heeft tijdens zijn detentie in de Penitentiaire Inrichting in Vught een medewerkster proberen te vermoorden en was daarvoor door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een celstraf van 2 jaar en tbs met dwangverpleging. Het OM was tegen die beslissing in hoger beroep gegaan. Hof, OM en verdediging zijn het er nu over eens dat het beter is als de man zo spoedig mogelijk kan beginnen met de behandeling in het kader van zijn tbs.

Poging tot moord in PI

De man zat in de Penitentiaire Inrichting (PI) in Vught voor doodslag op zijn moeder. Voor dit delict had hij een celstraf en tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen. Hij was nog niet aan het tbs-traject begonnen en zat eerst de celstraf uit voor dat delict. Tijdens die detentie stak hij een medewerkster van de PI met een scherp gemaakte tandenborstel, met de bedoeling haar om het leven te brengen.

OM in hoger beroep

In hoger beroep heeft het Pieter Baan Centrum aanvullend onderzoek gedaan naar de geestesgesteldheid van de verdachte. Volgens de deskundigen is bij de man sprake van een ernstige persoonlijkheidsproblematiek als gevolg van traumatisering en verwaarlozing in zijn kindertijd, met een groot gevaar voor herhaling voor dit soort delicten. Zij vinden het van groot belang dat de man snel in een passende behandelomgeving met de juiste expertise wordt geplaatst. Het OM en het hof zijn het daarmee eens. Om dat mogelijk te maken zal het hoger beroep in deze zaak niet inhoudelijk worden behandeld. Het is nu aan het OM om de man zo snel mogelijk in een behandelkliniek te laten plaatsen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten