Laden...

Geen ontslagvergoedingen voor verpleegkundige

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Geen ontslagvergoedingen voor verpleegkundige
's-Hertogenbosch, 17 maart 2022

Het gerechtshof 's-Hertogenbosch heeft vandaag beslist dat het Jeroen Bosch Ziekenhuis geen transitie- en billijke vergoeding hoeft te betalen aan een verpleegkundige. De verpleegkundige had om ontbinding van haar arbeidsovereenkomst en de bijbehorende vergoedingen gevraagd van in totaal 388.290,65 euro, omdat het ziekenhuis volgens haar ernstig verwijtbaar had gehandeld in een kwestie tussen haar en een anesthesist. 

Waar gaat deze zaak over?

Een anesthesist heeft zich diverse keren op zo’n manier boos en intimiderend tegenover de verpleegkundige opgesteld dat er sprake is van onacceptabel gedrag. De verpleegkundige kaartte de kwestie aan bij het ziekenhuis, dat enkele keren probeerde om tot een onderlinge oplossing te komen. De verpleegkundige was echter van mening dat het ziekenhuis haar heeft laten vallen en dat daarom sprake zou zijn van ernstig verwijtbaar gedrag. 

De rechtbank Oost-Brabant wees eerder het verzoek en de vorderingen van de verpleegkundige af. 

Oordeel van het hof

Het hof stelt voorop dat voor toewijzing van de vergoedingen vereist is dat het ziekenhuis ernstig verwijtbaar moet hebben gehandeld en dat aan dat criterium strenge eisen worden gesteld. Het hof komt tot de conclusie dat het ziekenhuis steken heeft laten vallen en met name aanvankelijk te gemakkelijk de klacht van de verpleegkundige niet nader heeft onderzocht en te snel aanstuurde op een onderlinge oplossing. Echter, het ziekenhuis heeft daarna een mediationtraject gestart en een onafhankelijk bureau onderzoek laten doen. Deze ondernomen stappen zorgen ervoor dat er geen sprake is van ernstig verwijtbaar gedrag tegenover de verpleegkundige.

Daardoor is er geen reden voor het hof om de gevraagde vergoedingen toe te kennen. Omdat het verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst samenhing met de gevraagde vergoedingen, heeft het hof ook de ontbinding van de arbeidsovereenkomst afgewezen. 

Uitspraak