Laden...

Geen straf na poging doodslag op leden motorclub

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Geen straf na poging doodslag op leden motorclub
's-Hertogenbosch, 09 september 2021

Een 61-jarige man is door het gerechtshof ’s-Hertogenbosch ontslagen van alle rechtsvervolging na een poging tot doodslag op meerdere personen op een terras voor een café in Sittard. Het hof veroordeelde de man in 2019 daarvoor nog tot een gevangenisstraf. Tegen die uitspraak ging de man in cassatie bij de Hoge Raad die de zaak terugwees.

In mei 2015 werden 3 mannen op het terras van een café in Sittard door leden van een rivaliserende motorclub aangevallen. De man heeft omdat hij de aanval wilde stoppen vanuit het café door het raam een pistool afgevuurd in de richting van dat terras. Daarop bevonden zich weliswaar mensen, maar er raakte niemand gewond door het schot.

Beroep op noodweer

Het hof vond eerder nog dat er geen sprake was van noodweer. Na terugwijzing door de Hoge Raad is er nogmaals naar het beroep op noodweer gekeken. Het hof heeft vastgesteld dat de man onverwachts werd geconfronteerd met een groep van 15 tot 20 personen, waarvan een deel buitensporig geweld gebruikte. Zo werd er onder meer een boksbeugel gebruikt en werd door een van de aanvallers, na het nemen van een aanloop, op het hoofd van een persoon gesprongen en werd er meermalen op het hoofd van een andere persoon gestampt.

De personen die werden mishandeld liepen onmiddellijk gevaar op zeer zwaar lichamelijk letsel, eventueel met de dood tot gevolg. Het hof heeft vastgesteld dat er een noodzaak was voor de man om de slachtoffers te verdedigen, en dat niet van hem verwacht kon worden dat hij de situatie maar op zijn beloop zou laten. Volgens het hof was het in die situatie, ook gelet op de aard, de ernst en de duur van de mishandelingen gerechtvaardigd dat de man eenmaal een pistool afvuurde om zo de vechtpartij te stoppen. Daarom slaagt het beroep op noodweer.

Ontslag van rechtsvervolging

Nu er sprake is van noodweer, ontslaat het hof de man van alle rechtsvervolging en wordt aan hem geen straf opgelegd. Hoewel niet relevant voor het oordeel van het hof, had het handelen van de man wel effect: de vechtpartij stopte en de meeste personen kozen het hazenpad.

Uitspraak