Laden...

Hof legt onderzoek in zaak vermogensbeheerder voorlopig stil

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Hof legt onderzoek in zaak vermogensbeheerder voorlopig stil
's-Hertogenbosch, 30 september 2021

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft vandaag in een tussenuitspraak beslist dat het onderzoek in een zaak tussen advocaten van een vermogensbeheerder en de Staat voorlopig moet worden stilgelegd. De reden daarvoor is een lopend strafrechtelijk onderzoek naar de vermogensbeheerder.

Waar gaat deze zaak over?

De advocaten willen via de civiele rechter een onderzoek afdwingen naar al dan niet geschonden verschoningsrecht van de advocaten na inbeslagname van stukken en digitale bestanden bij de accountant en provider van de vermogensbeheerder. De advocaten hebben daarom gevraagd om een onderzoek naar de computersystemen van het OM, het kennisnemen van in beslag genomen digitale stukken en het horen van medewerkers van het OM en de FIOD die bij het strafrechtelijk onderzoek betrokken zijn. Die medewerkers zouden ook bij de schendingen betrokken zijn.

Nieuwe ontwikkelingen

Eerder wilde het hof nadere informatie over de mogelijkheden van een vooronderzoek naar de werking van de betreffende computersystemen. Maar nieuwe ontwikkelingen zoals de uitspraak van de Hoge Raad in een aanverwante zaak en een beslissing van de strafkamer van de rechtbank Oost-Brabant om (deels) dezelfde getuigen te horen, brengt het hof tot een andere tussenbeslissing.

Verstoring strafrechtelijk onderzoek

Het uitvoeren van het gevraagde onderzoek door de civiele rechter, zou zorgen voor een ernstige verstoring van de strafzaak. Dat is bezwaarlijk. Het hof heeft daarom de belangen van de advocaten bij waarheidsvinding afgewogen tegen het belang van de Staat van een ongestoorde voortgang van de strafprocedure.

Het hof heeft daarom beslist dat de belangen van de advocaten voorlopig moeten wijken en dat de civiele zaak voorlopig wordt stilgelegd, totdat deze geen belemmering meer is voor de strafzaak. De in beslaggenomen digitale stukken blijven door de stillegging bewaard.

Uitspraak