Laden...

Hogere gevangenisstraf voor 'coronahoester'

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Hogere gevangenisstraf voor 'coronahoester'
's-Hertogenbosch, 20 april 2020

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een 28-jarige man veroordeeld tot een vrijheidsstraf van 4 maanden. Hij heeft de openbare orde verstoord door mensen opzettelijk in het gezicht te hoesten en te roepen dat hij corona heeft. Hij heeft bij zijn aanhouding ook een agent in zijn gezicht gehoest, naar hem gespuugd en gezegd dat hij corona had. Verder heeft hij de agenten bedreigd en beledigd. De politierechter van de rechtbank Oost-Brabant veroordeelde hem tot een vrijheidsstraf van in totaal 10 weken waarvan 2 weken voorwaardelijk.

Arrestatie

Op 15 maart jl. werd de man gearresteerd. Hij was opzettelijk mensen in een lange rij bij een coffeeshop in ‘s-Hertogenbosch in het gezicht aan het hoesten waarbij hij “Pas op, corona!” riep. De man werd daarop weggestuurd door een agent. Later kwam hij weer terug en ging verder met hetzelfde gedrag. Nadat de politie was gewaarschuwd, is de man gearresteerd.

Camerabeelden

Uit camerabeelden die een van de agenten tijdens de arrestatie met een bodycam maakte, blijkt dat de verdachte zich hevig tegen de arrestatie verzette en daarbij meerdere keren overdreven hard hoestte in de richting van de agenten. Hij stak zijn middelvinger naar hen op en sloeg naar de agenten en riep wederom dat hij besmet was met corona. Bovendien heeft hij tot 2 keer toe gespuugd naar 1 van de agenten.

Oordeel van het hof

Het is niet voor het eerst dat de man in aanraking komt met justitie. Hij is vandaag veroordeeld voor 4 feiten. Het hof legt de man een vrijheidsstraf op van in totaal 4 maanden. De straf is hoger dan de politierechter van de rechtbank Oost-Brabant eerder oplegde. Dat komt omdat het hof een signaal wil afgeven aan de man en aan de samenleving: het gedrag van de man is in deze tijd volstrekt onacceptabel.

Uitspraken