Hogere straf voor schietpartij op kickboksgala Zijtaart

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Hogere straf voor schietpartij op kickboksgala Zijtaart
's-Hertogenbosch, 11 februari 2015

Een 34-jarige man uit Veghel is in hoger beroep veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor een schietpartij in Zijtaart. Volgens het gerechtshof ’s-Hertogenbosch is hij schuldig aan doodslag, poging tot doodslag en verboden wapenbezit.

De verdachte was met vrienden bij het kickboksgala ‘The battle of Zijtaart’ op 11 november 2012. Daar ontstond een gevecht tussen één van de vrienden van de verdachte en een 37-jarige man, omdat deze man de verdachte zou hebben bedreigd. De verdachte wilde zijn vriend verdedigen en het gevecht stoppen, zo zegt hij. Ook was verdachte - zoals hij later verklaarde - bang en in paniek omdat hij dacht dat zijn vriend zou worden doodgeslagen. De verdachte pakte daarom zijn pistool en schoot de 37-jarige man dood. Daarna richtte hij het wapen op de toen 31-jarige broer van het slachtoffer en schoot ook hem neer. De jongere broer raakte daarbij gewond.

Geen noodweer

De verdachte heeft een beroep gedaan op noodweer, hij wilde immers zijn vriend verdedigen. Het hof concludeert dat de verdediging door verdachte niet noodzakelijk was. De vriend van verdachte en het slachtoffer waren verwikkeld in een één-op-één-gevecht, waarbij de vriend zichzelf verdedigde. Hij kon dat ook, want hij was een professioneel kickbokser en dat wist de verdachte. Dat de vriend behoorlijk wat klappen kreeg van het slachtoffer, betekent niet dat de verdachte hem moest verdedigen. Het was dan ook niet nodig dat de verdachte zijn vuurwapen gebruikte.

Veroordeling doodslag

De verdachte schoot met gestrekte armen en van korte afstand op vitale lichaamsdelen van de beide broers. Daarom vindt het hof, net als de rechtbank, dat er sprake is van doodslag en poging tot doodslag. Ook vindt het hof bewezen dat de man schuldig is aan het bezit van verboden wapens en munitie.

Hogere straf

De verdachte verwachtte dat er personen met wie hij al langere tijd een conflict had bij het kickboksgala aanwezig zouden zijn. Hij nam een geladen en gebruiksklaar vuurwapen mee naar het evenement. Hij heeft in een volle zaal met sportliefhebbers op twee broers geschoten. Eén van de broers heeft het niet overleefd. De ander is gewond geraakt en moest toezien hoe zijn broer het leven liet. Er waren kinderen bij het gala aanwezig, die getuige zijn geweest van de schietpartij. Het gebeuren heeft voor veel beroering gezorgd en gevoelens van onveiligheid teweeggebracht bij de bezoekers van het gala en de lokale gemeenschap.  Bovendien heeft de verdachte de nabestaanden groot verdriet en onrecht aangedaan.

Het hof vindt dat zowel de straf van de rechtbank (16 jaar gevangenisstraf) als de door het OM geëiste straf (18 jaar gevangenisstraf) onvoldoende recht doen aan de ernst van de feiten. Daarom is het hof van oordeel dat een gevangenisstraf van 20 jaar passend en geboden is.

Schadevergoeding

De verdachte moet bijna 20.000 euro schadevergoeding betalen aan de weduwe van de 37-jarige man, met wie het slachtoffer drie jonge kinderen had. Aan het slachtoffer dat gewond is geraakt, moet hij ook een bedrag van bijna 20.000 euro betalen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten