Laden...

In hoger beroep 15 jaar cel en tbs voor het doden van ex-vriendin

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > In hoger beroep 15 jaar cel en tbs voor het doden van ex-vriendin
's-Hertogenbosch, 18 april 2024

Het gerechtshof 's-Hertogenbosch heeft een 53-jarige man veroordeeld tot 15 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doden van zijn ex-vriendin. Hij heeft haar doodgeslagen in haar eigen woning. Het gerechtshof bevestigt hiermee het eerdere vonnis van de rechtbank Limburg

Naar aanleiding van een melding op 8 september 2021 van de dochter van het slachtoffer dat zij geen contact kon krijgen met haar moeder, is de politie naar het huis van het slachtoffer gegaan. De vrouw bleek toen al enkele dagen dood te zijn en was om het leven gebracht door meerdere harde slagen op haar hoofd, met een voorwerp dat geheel of gedeeltelijk bestond uit beton. Op basis van onderzoek van onder meer haar laptop, telefoon en elektriciteitsgegevens concludeert het hof dat het slachtoffer op 2 september 2021 rond 20:10 uur moet zijn overleden. 

Uit camerabeelden en OV-informatie leidt het hof af dat de verdachte die dag aan het eind van de middag naar het huis van het slachtoffer, zijn ex-vriendin, is gegaan, rond 20.15 uur terug naar huis is gegaan en vervolgens met een rugzak en een andere tas naar het huis een vriend is gegaan. Hij heeft zijn vriend gevraagd om voor hem een tas met kleren weg te doen. Na enkele dagen is de verdachte naar een ander adres gegaan. Hij is in totaal ongeveer een maand ondergedoken geweest. 


Alternatief scenario

In hoger beroep schetste de verdachte een alternatief scenario. Volgens hem had hij op 2 september ruzie gehad met enkele personen over een geldschuld in verband met wiet en is hij door hen bedreigd met een vuurwapen. Daarom is hij een maand ondergedoken, aldus de verdachte. 

Het hof gelooft deze verklaring niet. Voor het hof is wettig en overtuigend komen vast te staan dat de man het slachtoffer heeft gedood door haar met een hard voorwerp meerdere keren op het hoofd te slaan. Omdat er geen aanknopingspunten zijn voor een vooropgezet plan om zijn ex-vriendin van het leven te beroven, spreekt het hof de man vrij van moord en veroordeelt hem voor doodslag. 


Tbs met dwangverpleging

Het hof legt de man, net als de rechtbank, tbs met dwangverpleging op. Omdat het gevaar voor herhaling groot is, mede gezien een eerdere veroordeling voor een fatale mishandeling van een partner, vindt het hof het niet verantwoord om de verdachte onbehandeld in de maatschappij te laten terugkeren. Naast de tbs-maatregel legt het hof de man een gevangenisstraf van 15 jaar op. Dat was ten tijde van het delict de maximale gevangenisstraf die voor een doodslag kon worden opgelegd. Ook moet hij ruim 50.000 euro schadevergoeding betalen aan de nabestaanden van de vrouw. 

Uitspraken