Inhoudelijke behandeling Nijmeegse scooterzaak later afgerond

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Inhoudelijke behandeling Nijmeegse scooterzaak later afgerond
's-Hertogenbosch, 05 augustus 2015

De inhoudelijke behandeling van het hoger beroep in de Nijmeegse scooterzaak zal niet, zoals gepland, volgende week worden afgerond. Reden is de afwezigheid van 1 van de 2 verdachten. Hij is vanwege zijn bruiloft in het buitenland. Via zijn advocaat heeft de verdachte het hof geïnformeerd over zijn afwezigheid. Dat gebeurde enkele dagen voor de zitting, waarvan de datum afgelopen mei al bepaald was.

Getuigenverhoor

De 2 verdachten worden in elkaars zaak als getuige gehoord. De advocaat heeft medegedeeld dat zijn cliënt wel wist dat er een zitting was maar niet dat hij daar als getuige zou worden gehoord. Volgens de advocaat is zijn cliënt overigens wel bereid om een verklaring af te leggen. Het Openbaar Ministerie en de verdediging vinden het belangrijk dat de verhoren op dezelfde dag plaatsvinden. Op die manier kan de verdachte die later gehoord wordt zich niet laten leiden door de verklaring van de andere verdachte. Het hof heeft daarom besloten om de verhoren die voor vandaag gepland stonden, uit te stellen. Een nieuwe datum hiervoor is nog niet bepaald.

Verschijningsplicht

Een verdachte is in beginsel niet verplicht om bij zijn rechtszitting te verschijnen. Een getuige heeft wel de verplichting om te komen. Nu de procespartijen vasthouden aan het horen van de 2 verdachten als getuige in elkaars zaak, zal het hof hen opnieuw als getuige laten oproepen.

Nijmeegse scooterzaak

Op 15 januari 2010 waren 2 mannen van 18 en 19 jaar oud samen op een scooter op weg om een hotel in Nijmegen te overvallen. In de buurt van het hotel zagen ze politie en sloegen ze op de vlucht. Hierbij werd een rood stoplicht genegeerd en werd een voetganger aangereden die later overleed. Beide verdachten ontkennen de bestuurder van de scooter te zijn geweest.

Het gerechtshof Arnhem sprak de mannen eerder vrij omdat niet bewezen kon worden wie van hen de scooter bestuurde. Het Openbaar Ministerie stelde hierop cassatie in bij de Hoge Raad. Die bepaalde vervolgens dat de zaak overgedaan moest worden en verwees de zaak hiervoor naar het gerechtshof ’s-Hertogenbosch.

Uitspraken

Meest gelezen berichten