Laden...

Inhoudelijke behandeling zaak Guus K. van start

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Inhoudelijke behandeling zaak Guus K. van start
's-Hertogenbosch, 02 februari 2017

Maandag 6 februari om 9.30 uur gaat het gerechtshof ‘s-Hertogenbosch beginnen met de inhoudelijke behandeling van de zaak Guus K. De (oud-)zakenman wordt verdacht van betrokkenheid bij illegale wapenleveranties aan het regime van Charles Taylor in Liberia tussen december 2000 en december 2002. Daarnaast wordt K. vervolgd voor zijn betrokkenheid bij oorlogsmisdrijven gepleegd door Liberiaanse strijdkrachten in Liberia en Guinee tussen juli 2001 en mei 2003. Guus K. heeft het hof laten weten dat hij - op advies van zijn artsen - niet bij de behandeling van zijn zaak aanwezig kan zijn.

Verwijzing Hoge Raad

De Hoge Raad verwees de zaak in 2010 naar het hof ’s-Hertogenbosch, nadat het hof Den Haag K. in 2008 had vrijgesproken. Het OM was tegen de vrijspraak in cassatie gegaan omdat 2 anonieme getuigen niet mochten worden gehoord. De Hoge Raad vond dat deze beslissing onvoldoende was gemotiveerd en bepaalde dat de zaak opnieuw moest worden behandeld.

Horen getuigen en schouwen

Op 21 december 2010 stond de zaak voor het eerst op zitting bij het hof in ‘s-Hertogenbosch. In de periode tot en met nu vonden 15 regiezittingen plaats. Deze voorbereiding was nodig voor het beoordelen van talloze onderzoekswensen en het uitvoeren ervan. De laatste zitting was op 2 juni 2016. Sinds april 2012 tot op heden zijn in de zaak K. tientallen getuigen gehoord, zowel in Nederland als in het buitenland (o.a. in Liberia, de Verenigde Staten en Hong Kong). Verder hebben er schouwen plaatsgevonden in Liberia en zijn er anonieme getuigen gehoord door een raadsheer-commissaris.

Planning

De planning (onder voorbehoud) van de inhoudelijke behandeling ziet er als volgt uit: 

Maandag 6 februari

behandeling van de feiten en bespreken persoonlijke omstandigheden

Vrijdag 10 februari requisitoir
Vrijdag 24 februaripleidooi
Vrijdag 10 maartrepliek
Vrijdag 17 maartdupliek

Op 17 maart neemt het hof een beslissing over de afronding van de inhoudelijke behandeling: laatste woord, sluiting van het onderzoek en de datum waarop het hof uitspraak zal doen.

 

Uitspraken