Laden...

Jeugddetentie en rijontzegging na aanrijden politieagent

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Jeugddetentie en rijontzegging na aanrijden politieagent
's-Hertogenbosch, 24 mei 2023

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch legt een 23-jarige man 10 maanden jeugddetentie en 3 jaar rijontzegging op. Een 24-jarige man is door het hof vrijgesproken. De mannen zijn onder meer vervolgd voor het aanrijden van een motoragent. 

De nu 23-jarige man reed in de nacht van 3 november 2017 als bestuurder van een auto, zonder rijbewijs samen met twee inzittenden met hoge snelheden door ’s-Hertogenbosch. Zij hadden eerder een diefstal gepleegd en werden achtervolgd door de politie. Tijdens de achtervolging werden rode verkeerlichten genegeerd, staken ze met een snelheid van ongeveer 150 km/u een kruispunt over en reden ze tegen het verkeer in. Met een hoge snelheid naderde de bestuurder een rotonde waar de motoragent deels op de rijbaan stond. De bestuurder verloor de macht over het stuur en botste met het linker voorwiel tegen de trottoirband waardoor de auto onbestuurbaar werd. De auto  reed vervolgens met hoge snelheid tegen de motoragent.

Lichamelijk letsel

De motoragent heeft als gevolg van de aanrijding langere tijd zijn werkzaamheden niet kunnen uitvoeren. Naast de mentale klachten heeft de motoragent als gevolg van de aanrijding ook lichamelijk letsel opgelopen.

Oordeel van het hof

Het hof veroordeelt de 23-jarige man ook voor het verlaten van de plaats van het ongeval en diefstal. Het hof vindt – net als de rechtbank – 12 maanden jeugddetentie op zijn plaats. In verband met de lange duur van de procedure verlaagt het hof de duur van de jeugddetentie naar 10 maanden. Het hof legt de man ook een rijontzegging voor 3 jaar op. De man moet een schadevergoeding van 1.750 euro aan de agent betalen.

Vrijspraak voor bijrijder

De 24-jarige man die heeft verklaard als bijrijder in de auto te hebben gezeten wordt in hoger beroep net als bij de rechtbank vrijgesproken. Hij werd eerder door de rechtbank wel voor betrokkenheid bij de diefstal veroordeeld.  

Uitspraken