Lagere celstraffen voor overval op juwelier in Breda

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Lagere celstraffen voor overval op juwelier in Breda
's-Hertogenbosch, 19 februari 2018

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft 4 jonge mannen uit Amsterdam veroordeeld tot celstraffen uiteenlopend van 3 jaar en 9 maanden tot 7 jaar en 7 maanden. Zij hebben in 2014 een gewelddadige overval gepleegd op een juwelierszaak in Breda en op hun vlucht onder anderen de achtervolgende politieagenten bedreigd met een vuurwapen. Volgens het hof is niet bewezen dat zij ook daadwerkelijk op de agenten hebben geschoten. Daarom worden zij vrijgesproken van poging tot doodslag en zijn de straffen lager dan bij de rechtbank. Naast hun celstraf moeten de mannen aan de slachtoffers een schadevergoeding betalen van in totaal bijna 10.000 euro.

Gewelddadige overval

Op 30 mei 2014 hebben 3 van de 4 mannen een juwelier aan de Haagdijk in Breda overvallen. Daarbij hebben zij de juwelier en zijn gezin met een vuurwapen bedreigd, in de winkel de vitrines kapotgeslagen en bijna alle sieraden weggenomen. Vervolgens sloegen zij op de vlucht, al snel achtervolgd door politieagenten, waarvan 1 op een motor. Eerst vluchtten zij op een scooter en even verderop in Breda zijn zij overgestapt in een auto, bestuurd door de vierde en jongste verdachte (nu 24 jaar oud). Op de snelweg hebben zij de achtervolgende politieagenten bedreigd met een vuurwapen.
Hun auto raakte tijdens de vlucht zo beschadigd dat zij een toevallige passant hebben bedreigd en mishandeld om hem uit zijn auto te krijgen, waarmee zij vervolgens zijn verder gereden. Tijdens de carjacking hebben zij de hun achtervolgende politieagenten weer bedreigd met een vuurwapen. Ook hebben zij uit de auto van de passant voorwerpen naar buiten gegooid om de politieagenten af te schudden. Bij een wegblokkade zijn de 4 mannen uiteindelijk door de politie tot stilstand gedwongen.

Geen poging tot doodslag

In tegenstelling tot de rechtbank vindt het hof niet bewezen dat de mannen daadwerkelijk op de agenten hebben geschoten tijdens de achtervolging. De oudste verdachte (nu 28 jaar oud) heeft bekend dat hij vanuit de auto het vuurwapen op de achtervolgende agenten richtte en schietbewegingen maakte, maar zegt dat hij niet heeft geschoten. Er zijn geen kogelhulzen gevonden en de verklaringen van getuigen zijn niet eenduidig op dit punt. Verder constateert het hof dat vanuit de auto weliswaar goederen naar de achtervolgende motoragent zijn gegooid om hem af te schudden maar dat dit geen poging tot doodslag inhoudt. De afstand tussen de auto en de achtervolgende motoragent was te groot om levensbedreigend letsel te kunnen veroorzaken.

Samenwerking

Het hof vindt de overval, de bedreiging, het geweld en de carjacking alle 4 de mannen aan te rekenen. Niet alleen tijdens de overval maar ook tijdens de vlucht is door de mannen bewust en nauw samengewerkt. Wel krijgt de man die het meeste geweld gebruikte en die dreigde met het vuurwapen de hoogste straf, en de chauffeur van de vluchtauto die niet bij de overval aanwezig was, de laagste straf.

Intimiderend

Het zeer intimiderende karakter van de overval en wat erna gebeurde, heeft een grote impact gehad op de juwelier en zijn gezin, evenals op de betrokken agenten en de man wiens auto is gecarjackt. Het gebruikte geweld en de dreiging met een vuurwapen zijn voor het hof strafverzwarende omstandigheden. Maar nu schieten niet bewezen is en er geen sprake is van poging tot doodslag, vallen de straffen toch lager uit dan bij de rechtbank. Ook het feit dat de behandeling van de zaak in hoger beroep langer heeft geduurd dan de redelijke termijn van 2 jaar maakt de uiteindelijke straffen lager.

Uitspraken

Meest gelezen berichten