Laden...

Liquidatie in Brunssum: celstraffen van 27 jaar en vrijspraak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Liquidatie in Brunssum: celstraffen van 27 jaar en vrijspraak
's-Hertogenbosch, 02 maart 2023
Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft twee mannen veroordeeld tot 27 jaar cel voor hun betrokkenheid bij een moord en een poging tot moord in Brunssum. Een derde verdachte is vrijgesproken voor deze feiten. De rechtbank Limburg legde eerder celstraffen van 30 jaar en levenslang op. 

In de avond van 25 september 2015 werd de Kia Picanto van de twee slachtoffers achtervolgd door een Volkswagen Golf, met daarin drie mannen. Daarbij werd zowel met een handvuurwapen als met een automatisch wapen op de Kia geschoten. Het omgekomen slachtoffer dat het doelwit was van de daders, was kansloos: nadat de Kia in een tuin tot stilstand kwam en het slachtoffer was uitgestapt, zijn de verdachten dwars door een heg gereden om achter het doelwit aan te gaan. Het omgekomen slachtoffer is vervolgens voor een woning doorzeefd met kogels en ter plekke overleden. Het andere slachtoffer – de bestuurder van de auto – raakte gewond maar wist te ontkomen. Bij deze schietpartij op de openbare weg bevonden zich diverse personen in de nabijheid. Het handelen van de verdachte heeft levensgevaar opgeleverd voor de mensen die op straat waren en op een terras in de buurt.

Derde verdachte vrijgesproken

In het onderzoek werd een undercoveragent ingezet. Twee van de mannen hebben in gesprekken met de undercoveragent, waaraan zij onder meer ook wapens hebben geleverd, gesproken over het schietincident. De beide mannen noemden de derde man die bij het incident betrokken was ‘de Lange’. De rechtbank Limburg vond dat er genoeg bewijs tegen deze man lag om hem te veroordelen tot 30 jaar cel. 

In hoger beroep spreekt het hof hem vrij van de (poging tot) moord en de feiten die daarmee samenhangen. Hoewel de man ook ‘de Lange’ wordt genoemd, is die enkele verwijzing naar het oordeel van het hof te minimaal om hem te kunnen linken aan de schietpartij. Daarnaast heeft hij een alibi dat niet zonder meer weerlegd kan worden. Ook een van de medeverdachten heeft verklaard dat de man niet in de auto zat tijdens de achtervolging. Tijdens het hoger beroep werd zijn voorlopige hechtenis al opgeheven. 

Het hof legt hem wel 8 maanden cel op voor wapen- en drugsbezit. 

Jarenlange celstraffen

De schutter en de chauffeur werden door de rechtbank veroordeeld tot respectievelijk levenslang en 30 jaar cel. Hoewel de chauffeur niet heeft geschoten, vindt het hof zijn rol groot genoeg om hem te veroordelen voor het medeplegen van de (poging tot) moord. Het hof is van oordeel dat de chauffeur en de schutter een straf verdienen van 30 jaar cel, maar omdat de behandeling van het hoger beroep langer heeft geduurd dan wenselijk is, past het hof 3 jaar strafkorting toe. Daarmee komt de straf voor beide mannen uit op 27 jaar. 

Uitspraken