Laden...

Moord in Breda: 15 jaar cel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Moord in Breda: 15 jaar cel
's-Hertogenbosch, 24 oktober 2023

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft drie mannen van 40, 48 en 49 jaar oud veroordeeld tot 15 jaar cel. Zij hebben samen een moord gepleegd op een Bredanaar. De rechtbank Zeeland-West-Brabant veroordeelde hen eerder tot celstraffen van 18 en 22 jaar. 

Op 6 januari 2017 werd het latere slachtoffer door de 48-jarige man uitgenodigd voor een feestje in een café, waar het slachtoffer nog een horloge aan de man verkocht. Toen het slachtoffer later die avond door zijn vrouw werd opgehaald, is hij met 13 kogels om het leven gebracht. Het daadwerkelijke motief voor de moord is niet duidelijk geworden, al lijken schulden een rol te hebben gespeeld. 

Gezamenlijk plan

Afbeelding ter illustratie

De drie mannen hebben samen het plan bedacht om het slachtoffer te doden. Er werd afgesproken wie wat zou doen en wie waar voor zou zorgen. Ieder had een eigen rol: de 48-jarige man nodigde het slachtoffer uit in het café, de 49-jarige man is de schutter en de 40-jarige man bestuurde de vluchtauto. Hoewel de rollen dus verdeeld waren, houdt het hof het trio in gelijke mate verantwoordelijk voor de moord. 

Werken onder dekmantel

De bestuurder van de vluchtauto heeft tijdens het opsporingsonderzoek aan undercover politiemensen verteld over de toedracht en de rolverdeling. De verdediging heeft bepleit dat de inzet van deze undercover politiemensen onrechtmatig is geweest en de verhalen van deze man onbetrouwbaar zijn. Het hof denkt daar anders over en gebruikt delen van de informatie van de undercover politiemensen voor het bewijs.

Op te leggen straf

De verdediging vroeg om aanzienlijk kortere straffen in verband met de gewijzigde regeling voor de voorwaardelijke invrijheidsstelling. Die gewijzigde regeling geldt sinds 1 juli 2021 en leidt tot een langer verblijf in de gevangenis. De wijziging kent geen overgangsrecht: dat wil zeggen dat de nieuwe regeling ook van toepassing is op zaken die dateren van voor deze wijziging. 

Het hof vindt in deze zaak echter dat de wetswijziging wel heel nadelige gevolgen heeft. Het hoger beroep is ingesteld in februari 2020, daarmee was het voor het hof niet onmogelijk om de zaak af te doen voordat deze wijziging in werking trad. De zaak heeft echter fors langer geduurd. Dat maakt dat het hof uitgaat van een gevangenisstraf van 16 jaar en vanwege de overschrijding van de redelijke termijn gaat daar nog een jaar van af. 

De mannen moeten daarnaast samen een schadevergoeding van bijna 75.000 euro betalen aan de nabestaanden van het slachtoffer. 

De uitspraken worden zo snel mogelijk onder dit bericht gepubliceerd. 


Uitspraken