Laden...

Ontucht met cliënten in Swolgen: 12 maanden cel en beroepsverbod

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Ontucht met cliënten in Swolgen: 12 maanden cel en beroepsverbod
's-Hertogenbosch, 08 maart 2023

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft een 83-jarige man uit Swolgen veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf met daarbij een beroepsverbod van 5 jaar voor het plegen van ontuchtige handelingen met cliënten in zijn rol als edelsteentherapeut. De rechtbank Limburg legde eerder een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk op.

In de periode van 2012 tot 2016 heeft de man ontucht gepleegd bij vier vrouwelijke cliënten. Zij kampten met psychische problemen en waren door een psycholoog doorverwezen naar de man voor een behandeling. Tijdens deze behandelingen verrichtte de man seksuele handelingen die niets te maken hadden met edelsteentherapie of -massage. Hierdoor zijn de grenzen van de cliënten ernstig overschreden.

Kwetsbare positie

De vrouwen bevonden zich in een kwetsbare en afhankelijke positie. De man heeft zijn positie als behandelaar misbruikt voor zijn eigen genot. Het hof rekent dit de man zeer ernstig aan. Hij heeft als hulpverlener niet alleen het vertrouwen van de kwetsbare vrouwen beschaamd, maar ook een ernstige inbreuk gemaakt op hun lichamelijke en geestelijke integriteit.

Onvoorwaardelijke celstraf

Eerder legde de rechtbank een gevangenisstraf van 15 maanden waarvan 10 maanden voorwaardelijk op. Het hof vindt dat in de straf van de rechtbank de ernst van de feiten onvoldoende tot uitdrukking komt. Daarom legt het hof de man een geheel onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden op. Daarnaast mag de man 5 jaar geen vergelijkend beroep uitvoeren en moet hij de cliënten een schadevergoeding van ruim 16.500 euro betalen.

Uitspraken