Laden...

Ook in hoger beroep 10 jaar cel voor dodelijke ontploffing in Berg aan de Maas

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Ook in hoger beroep 10 jaar cel voor dodelijke ontploffing in Berg aan de Maas
's-Hertogenbosch, 25 oktober 2016

Het gerechtshof in 's-Hertogenbosch veroordeelt een 51-jarige man uit Berg aan de Maas tot 10 jaar gevangenisstraf wegens het opzettelijk veroorzaken van een ontploffing in zijn appartement. Door deze explosie kwam een bovenbuurman om het leven en werd er een ravage veroorzaakt aan het appartementencomplex en omliggende woningen. De man was verminderd toerekeningsvatbaar tijdens zijn daad, als gevolg van een depressieve stoornis. De straf komt overeen met de straf die de rechtbank Limburg eerder oplegde en die ook door het OM was geëist. De verdachte moet een van de slachtoffers ook een schadevergoeding betalen van ruim 66.000 euro.

Gaskraan open

De man wilde zichzelf op 20 maart 2015 van het leven beroven en zette daarom in zijn woning de gaskraan open, wat uiteindelijk leidde tot een ontploffing. De bovenbuurman van de verdachte is als gevolg van deze explosie zwaargewond geraakt en ter plaatse overleden. De ravage en schade die de explosie heeft veroorzaakt aan het appartementencomplex en de omliggende woningen en goederen was enorm.

Geen enkele wroeging of empathie

Volgens het hof was de verdachte zich ervan bewust dat zijn handelen tot een ontploffing kon leiden. Daarom vindt het hof bewezen dat de man met opzet heeft gehandeld.
Het hof rekent het de verdachte zwaar aan dat hij na zijn daad heeft gezegd dat hij het weer zou doen als hij de kans kreeg. Hieruit blijkt geen enkele wroeging of empathie. Het handelen van de verdachte heeft zeer verstrekkende gevolgen gehad. Allereerst voor de nabestaanden van het dodelijke slachtoffer maar ook brandweerlieden, omwonenden en toevallige voorbijgangers zijn getuige geweest van de explosie en geconfronteerd met de schokkende gevolgen.

Persoonlijke problemen

Omdat de verdachte werd beïnvloed door een depressieve stoornis is hij verminderd toerekeningsvatbaar. Ook houdt het hof rekening met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. Zelfmoord leek hem nog de enige uitweg, omdat zijn problemen hem boven het hoofd gegroeid waren.

Uitspraken