Ook in hoger beroep 5 maanden cel voor oplichter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Ook in hoger beroep 5 maanden cel voor oplichter
's-Hertogenbosch, 25 april 2018
Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een 73-jarige man veroordeeld tot een celstraf van 5 maanden. Met een sterk verhaal heeft hij meerdere mensen geld afhandig gemaakt, in totaal ruim 20.000 euro. De man moet een aantal van zijn slachtoffers een schadevergoeding betalen van in totaal ruim 2.000 euro. De opgelegde straf en de schadevergoeding komen overeen met de eis en met wat de rechtbank Oost-Brabant hem eerder oplegde.

Drukkerij

In de periode van juni 2013 tot januari 2015 vertelde de man in een Veldhovens café aan 8 mensen steeds opnieuw in grote lijnen hetzelfde, vooraf verzonnen verhaal. Hij deed zich voor als zakenman die in België miljoenen euro’s had verdiend bij de verkoop van een drukkerij. Hij had alleen nog geld nodig voor vervoer en opslag, wat hij bij de slachtoffers leende. Hij beloofde hen een veel hoger bedrag terug te betalen maar deed dit niet en heeft het geleende geld ook nooit teruggegeven.

Vertrouwensband

Het hof vindt dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan oplichting. Alle leugens en onwaarheden die hij vertelde vormden tezamen een zogenoemd 'samenweefsel van verdichtsels', met de bedoeling zijn slachtoffers geld afhandig te maken. Hij bouwde een vertrouwensband met hen op, waardoor ze zijn verhalen geloofden en hem wilden helpen. Zij voelden zich als het ware door hem “gebrainwasht”. Het hof rekent het hem zwaar aan dat hij telkens op slinkse wijze weer misbruik heeft gemaakt van hun vertrouwen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten