Ook in hoger beroep 8 jaar cel voor gewapende woningovervallen en oplichting

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Ook in hoger beroep 8 jaar cel voor gewapende woningovervallen en oplichting
's-Hertogenbosch, 27 maart 2018

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een 31-jarige man veroordeeld tot een celstraf van 8 jaar wegens een poging tot afpersing, oplichting en 2 woningovervallen in 2011. De celstraf komt overeen met de straf die de rechtbank eerder oplegde. De man moet de slachtoffers ook een schadevergoeding betalen van in totaal ruim 30.000 euro.

Woningovervallen

In het najaar van 2011 overviel de man met enkele mededaders woningen in verschillende plaatsen in Noord-Brabant. Hierbij is geweld gebruik tegen de bewoners of daar werd mee gedreigd. Bij de overvallen werden onder meer geld, bankpassen en sieraden buit gemaakt. Bij een overval in Bergen op Zoom probeerde de man de bewoner de autosleutels afhandig te maken maar daar is hij niet in geslaagd. Ook heeft de man een vrouw van 78 opgelicht door haar wijs te maken dat hij voor een incassobureau werkte en een openstaande schuld kwam innen. Toen zij geen geld in huis bleek te hebben, heeft hij haar ertoe bewogen in plaats daarvan sieraden af te geven.

Persoonlijk gewin

Door zijn handelen heeft de man volgens het hof aan de slachtoffers niet alleen financieel en fysiek leed toegebracht, ook heeft hij hen mentaal aanzienlijke schade berokkend. Hij heeft hen beroofd van een basaal gevoel van veiligheid in hun eigen woning. Hij heeft zich geenszins bekommerd om de – gelet op hun gevorderde leeftijd – vaak kwetsbare slachtoffers, maar slechts oog gehad voor zijn persoonlijk financieel gewin om zijn levensstijl van feesten, drank en drugs te kunnen bekostigen.
Het hof weegt mee dat uit deskundigenrapporten blijkt dat de man een persoonlijkheidsstoornis heeft, waarvan de gevolgen ten tijde van zijn misdaden verder werden versterkt door het misbruik van drank en drugs. Hij wordt daardoor licht verminderd toerekeningsvatbaar geacht.

De man is in België tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld, toch ziet het hof ruimte om hem voor de in Nederland gepleegde feiten een gevangenisstraf van 8 jaar op te leggen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten