Laden...

Ook in hoger beroep gevangenisstraf voor doodsteken buurman in Maastricht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Ook in hoger beroep gevangenisstraf voor doodsteken buurman in Maastricht
's-Hertogenbosch, 30 oktober 2019

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een 35-jarige man een gevangenisstraf van 6,5 jaar opgelegd voor het doodsteken van een man die in hetzelfde appartementencomplex in Maastricht woonde en 7 andere feiten. De rechtbank Limburg veroordeelde hem eerder tot een gevangenisstraf van 9 jaar.

Neergestoken

Tussen de verdachte en het slachtoffer bestond al lang een conflict. Op 22 juli 2015 kregen zij weer ruzie. Het latere slachtoffer is toen een schep gaan halen. Op het moment dat de verdachte hem daarmee zag lopen, is hij de confrontatie aangegaan met twee stokken. Het latere slachtoffer heeft de verdachte met de schep op het hoofd geslagen. Daarna ontstond een vechtpartij. De verdachte en het latere slachtoffer vielen op de grond, waarbij de verdachte onderop kwam te liggen. De verdachte haalde toen een mes uit zijn zak en stak het slachtoffer. Het slachtoffer overleed een dag later aan zijn verwondingen.

Geen sprake van noodweer

De verdachte heeft verklaard dat hij het slachtoffer uit noodweer met een mes heeft gestoken. Het hof denkt daar - net als de rechtbank Limburg - anders over. Volgens het hof heeft de verdachte zelf de confrontatie gezocht.

Hoogte van de straf

Naast het doodsteken van het slachtoffer, is de verdachte ook veroordeeld voor bedreiging, twee winkeldiefstallen waarvan 1 met geweld, pogingen tot (zware) mishandeling en verzet bij een aanhouding. Het hof komt tot een andere afweging bij de op te leggen straf dan de rechtbank Limburg. Het hof heeft rekening gehouden met het feit dat het slachtoffer de verdachte heeft opgezocht met een schep en hem daarmee heeft geslagen op zijn hoofd. De verdachte is toen gewond geraakt. Alles afwegende komt het hof tot een gevangenisstraf van 7 jaar. Daar gaan 6 maanden vanaf omdat de behandeling van de zaak te lang heeft geduurd. De verdachte moet ook een schadevergoeding van bijna 1.800 euro betalen aan de nabestaanden van het slachtoffer.

Uitspraak