Laden...

Open Dag van de Rechtspraak op zaterdag 8 juni in het Paleis van Justitie 's-Hertogenbosch

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Open Dag van de Rechtspraak op zaterdag 8 juni in het Paleis van Justitie 's-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch, 31 mei 2024

Het Paleis van Justitie 's-Hertogenbosch opent zaterdag 8 juni tussen 10.00 en 15.00 uur de deuren voor het publiek. Tijdens de Open Dag geven de rechtbank Oost-Brabant en het gerechtshof 's-Hertogenbosch een uitgebreid kijkje voor én achter de schermen. Zo worden er zittingen nagespeeld, komen bezoekers meer te weten over diverse soorten rechtszaken en is het mogelijk om in gesprek te gaan met onder meer rechters, gerechtsjuristen, een ex-gedetineerde en een rechtbanktekenaar. Met een rondleiding in het cellencomplex krijgen bezoekers letterlijk een kijkje achter de schermen. 

Wat kunnen bezoekers verwachten? Een greep uit het programma:

  • De hele dag door worden er allerlei zittingen nagespeeld. Je komt meer te weten over allerlei soorten rechtszaken en wat rechters meewegen bij de behandeling van zaken. Ook krijg je de kans als rechter op te treden, het publiek in de zaal oordeelt mee.
  • Je kunt in gesprek gaan met gerechtsjuristen en rechters, een rechtbanktekenaar en een ex-gedetineerde.
  • In de centrale hal staan stands van organisaties die met de Rechtspraak zijn verbonden: Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), Het Juridisch Loket, Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP), Openbaar Ministerie, PI Vught, Politie, Raad voor de Kinderbescherming, Reclassering (3RO, Reclassering Nederland, SVG verslavingsreclassering en Leger des Heils reclassering) en Slachtofferhulp.
  • Daarnaast kun je meer te komen over mediation naast rechtspraak. Bij het Brabants Historisch Informatiecentrum leer je van alles over oude rechtszaken en kun je onderzoek doen: 'Ben jij van onbesproken gedrag?'
  • Je kunt uitleg krijgen over de wandtapijten in de zittingszalen en andere kunst in het Paleis van Justitie en een bezoekje brengen aan het cellencomplex.
  • Bij de stand van de Rechtspraak kom je meer te weten over vacatures en werken bij de rechtbank en het gerechtshof. Ga in gesprek met gerechtsjuristen, administratief medewerkers, Facilitaire Zaken, HRM en rechters. Zij vertellen over hun werk in en rond de rechtszaal en beantwoorden graag alle vragen.
  • Je kunt een (toga)selfie laten maken en op de foto met Vrouwe Justitia als levend standbeeld. Ook kun je onder meer een kijkje nemen in dienstauto's van de politie en je vingerafdrukken laten afnemen.

In het kort

  • Datum en tijd: Zaterdag 8 juni tussen 10.00 - 15.00 uur
  • Locatie: Paleis van Justitie 's-Hertogenbosch, Leeghwaterlaan 8, direct naast het centraal station.
  • Bezoekers zijn de hele dag welkom, een uurtje langskomen kan ook. Aanmelden is niet nodig.