Opnieuw 15 jaar cel voor schietpartij in Terneuzen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Opnieuw 15 jaar cel voor schietpartij in Terneuzen
's-Hertogenbosch, 06 juni 2016

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft een inmiddels 37-jarige man 15 jaar gevangenisstraf opgelegd. Hij wordt ervan verdacht zich in Terneuzen samen met een of meer anderen te hebben schuldig gemaakt aan een poging tot moord op een andere man en een poging tot doodslag op de moeder van deze man, die ook in de woning aanwezig was. De straf in hoger beroep komt overeen met wat de rechtbank eerder had opgelegd en wat het OM in hoger beroep heeft geëist. De man moet bovendien aan de slachtoffers een schadevergoeding betalen van in totaal bijna 60.000 euro.

Bedreiging met de dood

Gerechtshof 's-Hertogenbosch

Op 30 april 2012, Koninginnedag, reden de verdachte en een of meerdere andere mannen langs de woning van de moeder van het slachtoffer, aan de Larixstraat in Terneuzen, en bedreigden hem met de dood. Het slachtoffer heeft daarvan toen meteen aangifte gedaan bij de politie.
Kort daarna op diezelfde avond was er een schietpartij op hetzelfde adres, waar de verdachte en andere mannen bij betrokken waren. Volgens de verklaring van het slachtoffer kwamen zij al schietend met wapens uit hun auto op hem af toen hij in de deuropening stond. Hij vluchtte naar binnen en probeerde zijn moeder te beschermen door zich op haar te werpen. Het schieten op de woning ging ondertussen door. De man en zijn moeder zijn daarbij gewond geraakt; de man zo ernstig dat hij daar na verschillende operaties nog steeds hinder van ondervindt.
Hoewel de verdachte ontkent erbij betrokken te zijn geweest, zijn er meerdere bewijzen en getuigenverklaringen die zijn aanwezigheid bevestigen. 

Poging moord en doodslag

Verdachte heeft eerst samen met anderen het slachtoffer bedreigd met de dood en diezelfde avond is er door verdachte met anderen een aanslag op het slachtoffer gepleegd met ten minste één automatisch wapen. Daarbij is op lichaamshoogte geschoten. Het hof vindt daarom voorbedachte raad, en dus een poging tot moord op het mannelijke slachtoffer bewezen.
Het feit dat is geschoten op een gezinswoning waarvan bekend was dat er meerdere mensen verbleven, maakt dat de schutter(s) bewust het risico hebben genomen dat er ook andere mensen gewond zouden raken, wat ook is gebeurd. Het hof vindt daarmee ook poging tot doodslag op de moeder van het slachtoffer bewezen. 

Medeplegen

Het hof vindt dat de verdachte samen met anderen een brute moordaanslag heeft gepleegd op de openbare weg, midden in een woonwijk. Verdachte en zijn mededaders zijn namelijk een half uur na de eerdere bedreiging van het slachtoffer opnieuw naar de woning gegaan waarin het slachtoffer verbleef en er is vervolgens op hem geschoten. Het hof concludeert daaruit dat de verdachte in bewuste en nauwe samenwerking met anderen bij de aanslag betrokken is geweest. Ook als hij niet zelf geschoten zou hebben, is er hier sprake van medeplegen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten