Laden...

Opnieuw 8 jaar cel en tbs met dwang na poging tot moord op zoons

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Opnieuw 8 jaar cel en tbs met dwang na poging tot moord op zoons
's-Hertogenbosch, 11 februari 2021

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een 33-jarige man veroordeeld tot 8 jaar cel en tbs met dwangverpleging. Hij probeerde in 2018 zijn 3 zoons om het leven te brengen door brand te stichten in hun woning. Het hof bevestigt hiermee het vonnis van de rechtbank Oost-Brabant.

In de ochtend van 28 november 2018 ontving de meldkamer een 112-melding van de man zelf. Er was brand in zijn woning en hij zat met zijn 3 zoons van destijds 3, 4 en 9 jaar op zolder. Ze werden alle 4 gered door de brandweer, maar onderzoek wees uit dat de brand door de vader zelf was gesticht. Op de telefoon van de man werd ook een afscheidsbrief aan zijn ex-vrouw gevonden.

Poging tot moord

Het hof vindt net als de rechtbank een poging tot moord op de kinderen door middel van brandstichting bewezen. De man stichtte op verschillende plekken in de woonkamer brand, terwijl de kinderen op zolder lagen te slapen. Later is hij bij de kinderen gaan zitten en beval hen rustig te blijven. De man heeft ook een piepende rookmelder vernield. Pas na herhaaldelijk aandringen van het oudste kind belde hij 112. Volgens het hof is het aan het optreden van de brandweer te danken dat de kinderen en de man de brand hebben overleefd. De kinderen, die op hun vader moeten kunnen vertrouwen, zijn door verdachte ernstig in de steek gelaten en niet door hem beschermd. Het hof rekent dit de verdachte zeer zwaar aan.

Celstraf en tbs met dwang

Het hof komt in eerste instantie tot een celstraf van 10 jaar. De man is tijdens het hoger beroep nogmaals onderzocht door deskundigen van het Pieter Baan Centrum. De conclusies van de deskundigen komen in grote lijnen met elkaar overeen. Volgens hen was er bij de man sprake van persoonlijkheidsstoornis met narcistische en antisociale verschijnselen toen hij de brand stichtte. De deskundigen adviseerden het hof daarom om de man verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren.

Het hof volgt dat advies en legt de man daarom een celstraf van 8 jaar op. Uit het advies van de deskundigen blijkt eveneens dat het risico op recidive hoog is. Daarom wordt aan de man ook tbs met dwangverpleging opgelegd.

Tenslotte moet de man ook schadevergoedingen aan zijn 3 kinderen betalen. In totaal gaat het om een bedrag van ruim 30.000 euro.

Uitspraak