Opnieuw gevangenisstraffen voor ramkraken, inbraken en diefstallen Oss

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Opnieuw gevangenisstraffen voor ramkraken, inbraken en diefstallen Oss
's-Hertogenbosch, 07 oktober 2015

In hoger beroep zijn 2 mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen voor het plegen van ruim 20 vermogensdelicten. Zij hebben zich schuldig gemaakt aan ramkraken, inbraken en autodiefstallen. De ene man, een 45-jarige Rijkevoorter, heeft 9 jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen. De ander, een 26-jarige Ossenaar, krijgt 42 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Ook moeten zij verschillende slachtoffers schadevergoedingen betalen. Een 3e verdachte, de 48-jarige echtgenote van de oudste man, krijgt een taakstaf opgelegd vanwege heling.

Ramkraken, inbraken en diefstallen

De 2 mannen pleegden van april 2012 tot en met februari 2013 ramkraken, inbraken en diefstallen bij winkels en tankstations in Oss en omgeving. Voor de ramkraken gebruikten ze gestolen auto’s. Ook een 3de man was hierbij betrokken. Hij is hiervoor door de rechtbank veroordeeld, maar heeft geen hoger beroep ingesteld. De 48-jarige vrouw van de oudste verdachte had merkkleding en schoenen in bezit die haar man had gestolen. Zij krijgt hiervoor een taakstraf van 30 uur.

Woningoverval

In december 2012 zou het koppel een gewapende woningoverval hebben gepleegd in Berghem. Het hof spreekt de jongste verdachte hiervan vrij. Het hof vindt namelijk, in tegenstelling tot de rechtbank, dat hiervoor onvoldoende bewijs is. De 45-jarige man wordt wel veroordeeld voor de woningoverval.

Minachting

De vermogensdelicten waaraan de mannen zich schuldig hebben gemaakt, hebben veel schade en overlast voor de slachtoffers veroorzaakt. Ook hebben deze gezorgd voor gevoelens van onrust en onveiligheid. De verdachten hebben zich hier niets van aangetrokken en zich enkel laten leiden door financieel gewin. Hieruit spreekt minachting voor andermans eigendom.

Eerdere veroordelingen

Bij het opleggen van de straf heeft het hof meegewogen dat de man uit Rijkevoort al eerder is veroordeeld voor soortgelijke delicten. Hij werd in het kader van de voorwaardelijke invrijheidsstelling vervroegd vrijgelaten, maar ging na enkele maanden alweer de fout in. Daarom moet hij naast zijn nieuwe celstraf ook nog de resterende 669 dagen van zijn eerdere veroordeling uitzitten.

 

De 26-jarige Ossenaar is ook eerder veroordeeld en zat nog in zijn proeftijd. Van die straf moet de man nu nog 3 maanden celstraf uitzitten. Dat komt bovenop zijn nieuwe straf.

Vonnis rechtbank

De rechtbank Oost-Brabant veroordeelde de man uit Rijkevoort op 14 maart 2014 ook tot 9 jaar gevangenisstraf. De Ossenaar kreeg toen 6 jaar celstraf opgelegd. Ook werden zij allebei veroordeeld tot het betalen van schadevergoedingen. Tot slot moesten zij van de rechtbank 3500 euro aan de Staat betalen voor de winst die zij uit de delicten hadden verkregen. Die ontnemingsmaatregelen zijn intussen onherroepelijk geworden.

Uitspraken

Meest gelezen berichten