Laden...

Provincie hoeft nertsenfokker geen schadevergoeding te betalen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Provincie hoeft nertsenfokker geen schadevergoeding te betalen
's-Hertogenbosch, 05 februari 2019

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch deed vandaag uitspraak in een procedure van de provincie Noord-Brabant tegen een nertsenfokker. De nertsenfokker wilde van de provincie een schadevergoeding, omdat hij zijn bedrijf, na een verplaatsing naar een nieuwe locatie, niet mocht uitbreiden. Anders dan de rechtbank vindt het hof nu dat de provincie niet aansprakelijk is voor de door de ondernemer geleden schade.

Uitbreiding

Naar aanleiding van het Reconstructieplan Peel en Maas wilde de nertsenfokker zijn bedrijf vanuit een zogenoemd extensiveringsgebied verplaatsen naar een nieuwe locatie in een verwevingsgebied. Op die locatie wilde hij zijn bedrijf ook uitbreiden. Daarover had hij overleg gehad met de gemeente Sint Anthonis en de provincie Noord-Brabant. Volgens de nertsenfokker had de provincie daarbij een bindende toezegging gedaan dat hij zijn bedrijf op de nieuwe locatie tot 2,5 hectare. zou kunnen uitbreiden. De provincie bleek daar echter achteraf geen ontheffing voor te willen verlenen. Nu hij van de provincie zijn bedrijf toch niet tot die omvang mag uitbreiden, stelt de nertsenfokker schade te hebben geleden en wil hij die op de provincie verhalen.

Geen schadevergoeding

De rechtbank oordeelde eerder dat de provincie Noord-Brabant bij de ondernemer vertrouwen had gewekt dat hij zijn bedrijf na verplaatsing mocht uitbreiden tot een omvang van 2.5 hectare.  Het hof komt tot een ander oordeel. Volgens het hof heeft de provincie ten aanzien van een uitbreiding van het bedrijf geen juridisch bindende toezeggingen gedaan. Ook heeft de provincie tegenover de nertsenfokker niet onrechtmatig gehandeld. Daarom is de provincie niet aansprakelijk voor de door de nertsenfokker gestelde schade en hoeft zij dus de ondernemer geen schadevergoeding te betalen, aldus het hof.

Uitspraken