Laden...

Raadsheer trekt zich terug van zaak Jos B

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Raadsheer trekt zich terug van zaak Jos B
's-Hertogenbosch, 18 augustus 2021

Een van de drie raadsheren die de zaak Jos B. behandelen heeft een zogenoemd ‘verschoningsverzoek’ ingediend en dit verzoek is toegewezen. Dit houdt in dat de raadsheer zich terugtrekt van de zaak en zal worden vervangen door een andere raadsheer. De reden hiervoor is dat de raadsheer nog tot zeer kort voor zijn rechtersbenoeming iemand die in de zaak Jos B. is gehoord als getuige, jarenlang als advocaat in meerdere strafzaken heeft bijgestaan. Om de schijn van partijdigheid te voorkómen trekt de raadsheer zich terug van de zaak. 

Wat is de situatie?

De raadsheer werkt sinds juli 2018 bij de rechterlijke macht, daarvoor was hij advocaat. In die functie heeft hij nog tot zeer kort voor zijn rechtersbenoeming iemand bijgestaan die in de zaak Jos B. als getuige is gehoord. Hoewel er momenteel vanzelfsprekend geen werkrelatie meer bestaat tussen de raadsheer en de getuige, zou deze situatie de schijn van partijdigheid kunnen wekken. Daarom heeft de raadsheer een verschoningsverzoek ingediend. De zogenoemde verschoningskamer heeft nu beslist dat dit verzoek wordt toegewezen. 

Wat houdt verschoning in?

Onpartijdigheid is een van de kernwaarden van onze rechtspraak en een belangrijke basis voor het vertrouwen in de rechtspraak. Ook de schijn van partijdigheid kan het vertrouwen schenden en moet worden voorkomen. Als een rechter tijdens of voorafgaand aan een proces ontdekt dat er mogelijk sprake is van (de schijn van) partijdigheid, kan hij verzoeken zich te mogen 'verschonen'. De verschoningskamer buigt zich over dat verzoek en als die ermee instemt, wordt er een vervanger gezocht die de zaak verder behandelt. 

Waarom is dit nu pas bekend?

De behandeling van de zaak in hoger beroep is gestart op 6 april van dit jaar met een regiezitting. Tot nu toe zijn er alleen nog regie- en pro-formazittingen geweest, de start van de inhoudelijke behandeling is gepland op 10 november 2021. De betreffende getuige heeft zich na aanvang van de zaak gemeld en is in juni gehoord. Het hof is hierover eind juli geïnformeerd. Aangezien het hof niet eerder wist van het bestaan van deze getuige, was het voor de raadsheer ook niet eerder mogelijk om te bepalen of er sprake was van een omstandigheid die de vrees voor de schijn van partijdigheid zou kunnen wekken. 

Gevolgen voor planning zaak Jos B.

Nu een van de raadsheren zich heeft teruggetrokken zal deze worden vervangen door een andere raadsheer. Vooralsnog wordt ervan uitgegaan dat dit geen gevolgen zal hebben voor de voortgang van de zaak. Op 3 september a.s. is er weer een pro-formazitting in deze zaak. 

Uitspraken