Laden...

Schietpartij Eindhoven: 14 jaar en 6 maanden cel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Schietpartij Eindhoven: 14 jaar en 6 maanden cel
's-Hertogenbosch, 07 juni 2023

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft een 62-jarige man een celstraf van 14 jaar en 6 maanden opgelegd. Hij heeft in een woonwijk in Eindhoven een man die in zijn geparkeerde auto zat, doodgeschoten. De rechtbank Oost-Brabant legde hem eerder 15 jaar gevangenisstraf op. 

Afbeelding ter illustratie

Op 8 september 2018 werd een toen 34-jarige man op klaarlichte dag in zijn auto door 5 schoten in zijn hoofd om het leven gebracht. Verschillende getuigen hoorden de schoten en zagen kort daarna een man vluchten via een brandgang. Eén van de getuigen verklaarde dat hij vlak voordat hij de schoten hoorde, de vluchtende man door het raampje van de auto zag praten met de man in de auto en dat hij na de schietpartij de man zag wegrennen de brandgang in. Twee andere getuigen hebben verklaard dat zij, kort nadat zij de schoten hadden gehoord, één man in de brandgang zagen rennen en dat zij verder niemand in de brandgang hebben gezien. Daarnaast was op camerabeelden te zien dat na de schietpartij slechts één persoon aan de andere kant uit de brandgang kwam, namelijk de verdachte. Voor het hof staat daarom vast dat de man de schutter is geweest.

Oordeel van het hof

Het hof oordeelt net als de rechtbank dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan doodslag. Doordat het slachtoffer in zijn auto zat, had hij geen schijn van kans toen de man zijn wapen trok. Het hof weegt bij de strafmaat mee dat de schietpartij plaatsvond op klaarlichte dag in een woonwijk waar op dat moment ook kinderen buiten speelden. Zij hebben de schoten gehoord om later te vernemen dat er iemand was doorgeschoten. 

Het hof ziet aanleiding om de man de maximale gevangenisstraf van 15 jaar op te leggen. De redelijke termijn waarbinnen een zaak moet worden behandeld is echter fors overschreven. Daarom krijgt de man 6 maanden ‘strafkorting’ en komt zijn gevangenisstraf daarmee uit op 14 jaar en 6 maanden. Hij moet ook ruim 3.800 euro betalen aan de ouders van het slachtoffer voor de kosten van de begrafenis.  

Uitspraak