Verzekeraar handelde onrechtmatig bij afspraken over beleggingsverzekering

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Verzekeraar handelde onrechtmatig bij afspraken over beleggingsverzekering
's-Hertogenbosch, 01 november 2017

Het gerechtshof in 's-Hertogenbosch heeft beslist dat een verzekeraar aan een klant een aantal kosten moet terugbetalen die ten onrechte zijn ingehouden bij een beleggingsverzekering. Volgens het hof heeft de verzekeraar onrechtmatig gehandeld bij de afspraken over die kosten. Bovendien moet de verzekeraar de polis kosteloos beëindigen.

Kosten

De klant sloot op 1 december 1991 een beleggingsverzekering af met een looptijd van 72 jaar. Deze verzekering was bedoeld als 'spaarpot' voor zijn dochter.
De verzekeraar hield voor deze verzekering kosten in. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om polis- en administratiekosten en de zogenoemde kosten 'verschil verkoop/biedkoers'. De klant was hierover naar eigen zeggen niet geïnformeerd bij het aangaan van de beleggingsverzekering. Deze kosten stonden verhuld vermeld in de algemene voorwaarden. 

Onrechtmatig

De rechtbank heeft eerder de vordering van de klant afgewezen. Het hof komt tot een ander oordeel en vindt dat de verzekeraar onrechtmatig heeft gehandeld door een aantal kosten in rekening te brengen waarvan de verzekeraar moest weten dat de klant deze kosten niet had geaccepteerd als de klant goed had begrepen waar het over ging. Volgens het hof moet de verzekeraar deze teveel betaalde kosten aan de klant teruggeven en binnen 2 weken de polis beëindigen zonder daarvoor kosten in rekening te brengen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten