Laden...

Verzekeraar moet schade aan eigenaar neergestort vliegtuig vergoeden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Verzekeraar moet schade aan eigenaar neergestort vliegtuig vergoeden
's-Hertogenbosch, 14 september 2021

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft vandaag beslist dat een Duitse verzekeringsmaatschappij een bedrag van ruim 6 miljoen euro moet betalen aan de eigenaar van een neergestort vliegtuig. De rechtbank Limburg vond eerder nog dat de verzekeraar niet hoefde uit te keren.

Waar gaat deze zaak over?

In oktober 2009 stortte een particulier vliegtuig neer in de buurt van Weert. De piloot en zijn passagier kwamen daarbij om het leven. Het vliegtuig was verzekerd bij een Duitse verzekeraar. De eigenaar van het vliegtuig heeft na het ongeluk een schadeclaim ingediend bij de verzekeraar. De verzekeraar wil de schade echter niet vergoeden omdat de papieren van de piloot niet in orde waren.

De rechtbank Limburg ging mee in die redenatie. Tegen die beslissing ging de eigenaar van het vliegtuig in hoger beroep.

Deskundigenadvies

Het hof oordeelde dat Duits recht van toepassing is op de verzekeringsovereenkomst en heeft deskundig advies gevraagd over Duits verzekeringsrecht. De deskundigen hebben zich onder andere uitgelaten over de vraag of er een causaal verband bestaat tussen het gebrek aan de juiste papieren en het neerstorten.

Geen causaal verband

Het hof vindt naar aanleiding van de adviezen van de deskundigen dat er geen verband bestaat tussen het niet hebben van de vereiste diploma’s door de piloot en het fatale ongeluk. Naar Duits recht was het ongeluk in dit geval een ”onafwendbare gebeurtenis”.

De verzekeraar moet daarom alsnog de schade aan de eigenaar van het vliegtuig vergoeden, net als de proceskosten.

Uitspraak