Laden...

Voormalig belastingadviseur en penningmeester veroordeeld voor fraude met goede doelenstichtingen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Voormalig belastingadviseur en penningmeester veroordeeld voor fraude met goede doelenstichtingen
's-Hertogenbosch, 30 augustus 2022

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een 64-jarige belastingadviseur veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 maanden waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Hij heeft als bestuurder van goede doelenstichtingen diensten gedeclareerd alsof hij fiscale advieswerkzaamheden verrichtte. Hij moet naast de celstraf een bedrag van ruim 3,9 miljoen euro terugbetalen aan de Staat. De 72-jarige penningmeester krijgt een taakstraf van 120 uur. 

De voormalige belastingadviseur was door twee zeer vermogende dames benaderd om bestuurder van de stichtingen te worden. Zij wilden een deel van hun vermogen schenken aan uiteenlopende goede doelen. De adviseur was destijds fiscalist en partner bij een groot belastingadvieskantoor. Hij richtte vier goede doelenstichtingen op met een zogenaamde fiscale ANBI (algemeen nut beogende instelling)-status waarvan hijzelf voorzitter werd. Stichtingen met een fiscale ANBI-status genieten fiscale voordelen. 

De facturen voor de werkzaamheden van de belastingadviseur werden opgemaakt op naam van het belastingadvieskantoor en wekten daarmee ten onrechte de suggestie dat er sprake was van hoogwaardige fiscale en/of juridische advisering, terwijl er feitelijk sprake was van vergoedingen voor bestuurlijke en operationele werkzaamheden. Er was ook geen overeenkomst tussen de stichtingen en het belastingadvieskantoor. 

Handelingen in strijd met ANBI-regelgeving

De belastingadviseur heeft in strijd met de fiscale ANBI-regelgeving gehandeld door een commercieel tarief te rekenen voor bestuurswerkzaamheden. Dat werd niet vermeld op de facturen en daarmee heeft hij een effectieve toepassing en controle van de fiscale wet- en regelgeving op het gebied van ANBI’s bemoeilijkt. 

Daarnaast heeft hij aanvragen voor de fiscale ANBI-status opzettelijk verkeerd ingevuld, waardoor meerdere malen valsheid in geschrift is gepleegd. 

De operationele werkzaamheden van de belastingadviseur werden tegen de hoge uurtarieven van het belastingadvieskantoor gedeclareerd. Dat kan maatschappelijk gezien als afkeurenswaardig worden beschouwd, maar daaraan kunnen volgens het hof geen juridische consequenties worden verbonden omdat door de wetgever geen norm of maximaal bedrag is vastgesteld voor dit soort werkzaamheden. 

Deels vrijspraak

Het hof spreekt de belastingadviseur van een aantal feiten vrij, waaronder van de verdenking van verduistering van gelden.

De celstraf van 16 maanden waarvan 10 maanden voorwaardelijk die het hof aan hem oplegt, is daarom lager dan de straf die de rechtbank Oost-Brabant eerder oplegde. De adviseur moet wel een hoger bedrag terugbetalen aan de Staat: in totaal €3.956.568,75. Hij mag ook drie jaar niet optreden als bestuurder van stichtingen, met uitzondering van zijn eigen pensioenstichting.

Rol van de penningmeester

De man die op verzoek van de belastingadviseur optrad als penningmeester en secretaris van de stichtingen, declareerde zijn uren via zijn eigen besloten vennootschap. Echter, de vennootschap declareerde op facturen een hogere vergoeding dan waarop de B.V. recht had. De penningmeester is door het hof veroordeeld voor het met zijn B.V. plegen van valsheid in geschrift en krijgt een taakstraf van 120 uur. De B.V. kreeg een geldboete van € 10.000,00 opgelegd en moet € 70.500,00 terugbetalen aan de Staat. 

Uitspraken