Vragen, vragen, vragen en ook veel antwoorden bij de Jongerenrechtbank

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Vragen, vragen, vragen en ook veel antwoorden bij de Jongerenrechtbank
's-Hertogenbosch, 11 september 2015

Met het onderdeel 'Vraag maar raak!' sloten de rechtbank Oost-Brabant en het gerechtshof ’s-Hertogenbosch vandaag de ‘Brabantse’ Week van de Rechtspraak af. Zo’n 45 studenten van het Bossche Koning Willem I-College waren naar het Paleis van Justitie gekomen om deel te nemen aan de Jongerenrechtbank. Ze vuurden tal van vragen af op de professionals uit het strafproces: een officier van justitie, een advocaat, een secretaris en natuurlijk een rechter. En ze bogen zich over een heuse stafzaak met haken en ogen.

Verschillende scenario's

Onder leiding van strafrechter Esther van den Heuvel bespraken de enthousiaste MBO-leerlingen een strafzaak waarbij drie mannen de woning van een echtpaar binnenvallen. Welke omstandigheden spelen een rol bij de beoordeling van een zaak? Zou hun oordeel wijzigen als de inbraak was gebeurd in de nachtelijke uren en de bewoners thuis zijn? En hoe bekijk je de zaak als de overval veel invloed heeft gehad op het slachtoffer? En wat als een van de mannen een strafblad heeft, de ander zwijgt en de derde bekent? Allemaal scenario’s waarover de studenten moesten nadenken en hun mening mochten geven. En een mening hadden ze!

Befje-op-befje-af!

Bij de rechtspraakquiz Befje-op-befje-af kwamen ook andere aspecten van de rechtspraak aan de orde, zoals openbaarheid, de rol van de griffier en de functie van de toga. De finalevraag bleek een lastige: Hoeveel strafzaken behandelden rechtbank en hof samen in 2014? De antwoorden varieerden van zo’n 1.200 tot 6.500, ‘En dat is behoorlijk lager dan het goede antwoord. We doen met ruim 25.000 strafzaken veel meer zaken dan jullie denken.’

Uitspraken

Meest gelezen berichten