Vrijspraak van plofkraak in Terneuzen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Vrijspraak van plofkraak in Terneuzen
's-Hertogenbosch, 27 maart 2018

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch spreekt 3 mannen vrij van het plegen van een plofkraak in Terneuzen in 2013. Hoewel de rechtbank de mannen eerder wel schuldig achtte en hen veroordeelde tot celstraffen, is er volgens het hof onvoldoende bewijs dat de mannen de misdaad hebben begaan.

Sneeuwsporen

In de nacht van 12 maart 2013 was er een plofkraak van een pinautomaat in een winkelcentrum in Terneuzen. Door de explosie is de automaat flink beschadigd; er is geen geld buitgemaakt. Een agent heeft onmiddellijk na de knal een aantal personen in de nabijheid van de geldautomaat zien staan, die kort daarna wegrenden. Die nacht sneeuwde het flink, de politie heeft voet- en fietsbandsporen gevolgd en kwam zo uit bij het huis waar de 3 verdachten verbleven. De mannen hebben zelf hun betrokkenheid bij de plofkraak altijd ontkend.

Onvoldoende technisch bewijs

Hoewel er meerdere aanwijzingen zijn dat de 3 mannen betrokken zijn bij de plofkraak, constateert het hof dat deze aanwijzingen niet voldoende zijn om zonder twijfel vast te stellen dat de mannen het ten laste gelegde hebben begaan.
In deze zaak is er geen technisch bewijs. Zo is er bijvoorbeeld geen forensisch en vergelijkend onderzoek gedaan naar op 2 plaatsen aangetroffen tape en handschoenen. Verder is er geen duidelijk signalement van de daders. Ook bestaat er onduidelijkheid over de in de sneeuw aangetroffen sporen; daarom is onzeker of de gevolgde sporen dadersporen zijn. Bovendien is onduidelijk welke personen zich allemaal in de woning bevonden, waar de mannen verbleven.
Al met al ontbreekt er wettig en overtuigend bewijs dat deze mannen de daders zijn. Het hof spreekt hen dan ook vrij van de plofkraak.

De oudste van de 3 mannen (39) wordt eveneens vrijgesproken van betrokkenheid bij een bedreiging met een vuurwapen in Axel in 2012. Hij wordt wel veroordeeld tot 3 maanden gevangenisstraf wegens het verboden bezit van een revolver en munitie (in 2013). Eén van de andere mannen (23) krijgt een voorwaardelijke geldboete van 200 euro wegens hennepbezit.

Uitspraken

Meest gelezen berichten